Nedodjija

blog o alternativama…

o lecenju dijabetesa….. licna iskustva….

Оставите коментар

otac mi je dijabeticar vec dugo….  sasvim je siguran da je dijabetes stekao od lekova za pritisak…  dugo je kontrolisao nivo secera u krvi dijetom, tj.  dobro promisljenom ishranom i kretanjem – svakodnevnim setnjama….

u poslednje vreme je secer opet poceo da raste, uprkos ishrani koju je praktikovao….  a onda smo naleteli na knjigu koja objasnjava detaljno  ulogu insulina

INZULIN I GLUKAGON

Jedan od najfinije ugođenih mehanizama ljudskog tijela je regulacija razine šećera u krvotoku. Dok razina kolesterola i triglicerida može varirati u širokom rasponu, razina se glukoze u krvi mora strogo održavati unutar uskog raspona kako bi tijelo funkcioniralo na optimalan način – ili čak kako bi uopće moglo funkcionirati. Regulacija razine šećera u krvi odvija se uz pomoć dvaju hormona, inzulina i glukagona. Temeljna uloga inzulina je brzo uklanjanje glukoze iz krvi i njezin prijenos do mišića, jetre i masnog tkiva, te na taj način smanjivanje šećera u  krvi i hranjenje stanica. (Opaska: crvena krvna tjelešca i stanice mozga, bubrezi i probavni sustav ne trebaju inzulin za preuzimanje glukoze.) Inzulin potiče pohranjivanje glukoze u obliku glikogena u jetri i masnim tkivima. Glukagon ima obrnuti učinak od inzulina. Kao odgovor na nisku razinu šećera u krvi, njegova je uloga povećati koncentraciju glukoze. Glukagon djeluje primarno na jetru i masno tkivo (ali ne i na mišiće kostura) kako bi potaknuo proizvodnju glukoze iz glikogena i podigao razinu šećera u krvi na normalnu.

da skratimo:  insulin transportuje secere do celija ili ga tansportuje u masne celije…. dok god ima insulina u krvi, masne celije se ne otapaju !

nevoja je u tome sto uglavnom nismo svesni  na koje sve nacine unosimo secere …  ono sto je mog oca iz te price pogadjalo, je unos skrobova (koje telo rastavlja na ugljene hidrate, tj. secere)…

stvar je u tome sto sve zitarice sadrze skrobove, znaci da se moraju  zitarice izbaciti iz ishrane ako zelimo  kontrolisati secer u krvi….  sto je nezgodno, jer pored hleba, iz ishrane se moraju izbaciti sva peciva…

moj otac je problem resio tako sto je poceo sebi da pravi hleb od raznog semenja….  eksperimentisao je sa bezglutenskim hlebom i odbio neverovatno dobre rezultate…

evo recepta za takav hleb:

200 g kokosovog brasna

150 g mlevenog prosa

50 g mlevenih semenki lana

50 g mlevenog susama

50 g mlevene golice

50 g mleveog suncokreta

2 kasike kokosovog ulja, 3 jajeta, soli, sode-bi-karbone, vode (ili mleka) po potrebi

takodje se mogu dodavati orasasti plodovi poput oraha i badema

testo se zamesi tako da ne bude previse retko, stavi se u nauljenu tepsiju (moze i sa papirom za pecenje) da bude oko 2-3 cm debljine  i vise se susi nego pece na ~180 C oko 40 minuta…

 

vise o unosu ugljenih hidrata:

Jedan od najboljih načina da zdravo izgubimo višak kilograma jeste da smanjimo unos ugljenih hidrata. Ovaj način ishrane umanjuje osećaj gladi i kod njega nije potrebno brojati kalorije ili meriti grame u porcijama.

 

Zašto bi trebalio da jedemo manje ugljenih hidrata?

Nekoliko decenija unazad nas lekari i nutricionisti savetuju da treba da smanjimo kalorije i da jedemo skoro nemasnu hranu da bismo izgubili višak kilograma. Problem je u tome što kod mnogo ljudi ovo jednostavno ne funkcioniše. Odlična zamena ovakvoj dijeti jeste dijeta sa smanjenim unosom ugljenih hidrata, gde smanjujete unos šećera, skroba (hleb, pasta itd) i zamenjujete ih sa proteinima a najviše sa dobrim mastima.

Studije su pokazale da na ovoj dijeti mnogo manje ljudi osećaju glad i da je veoma delotvorna u skidanju suvišnih kilograma ako uspemo da se držimo smanjenja UH.

Dijeta sa smanjenim unosom UH nije dobra samo za gubitak kilograma već  i za regulisanje visokog šećera u krvi, visokog krvnog pritiska i triglicerida.

Kako da odredite koliko ugljenih hidrata treba baš vama?

Nema jasne definicije koliko u dijeti sa smanjenim UH treba da se unosi tačno uglljenih hidrata jer smo svi različiti, naši organizmi različito reaguju, ono što je za nekoga nizak unos uh hidrata za nekoga je i to visoko, zavisi od godina, pola, konstitucije, koliko ste aktivni svaki dan i trenutnog zdravstvenog stanja u kom se nalazite.

Najbolje je da za početak izbacite ugljene hidrate koji vam u svakom slučaju nisu potrebni jer nisu zdravi (a to su grickalice, slatkiši, sokovi, gazirana pića, nažalost većina proizvoda iz pekare, testenina) bićete zdraviji i ujedno sigurno ćete skinuti i nekoliko kilograma u to veoma brzo.

Navešćemo nekoliko primera dijete koju možete da probate i vidite koja vam opcija najviše odgovara:

100-150 grama UH dnevno

Ova varijanta je više neki srednji unos ugljenih hidrata nego nizak. Veoma je dobra za ljude koji su inače vitki i aktivni fizički i jednostavno žele da zadrže liniju koju imaju i ostanu zdravi. I na ovoj varijanti možete smršati ali ćete verovatno morati da pazite na veličinu porcija. U ovoj varijanti možete jesti koje god povrće želite, nekoliko komada voća dnevno, mali količinu zdravih UH kao što su krompir, pirinač, ovas.

50-100 grama UH dnevno

Ovo je količina UH dnevno koja je odlična ako želite da izgubite nekoliko kilograma bez velikog odricanja

UH koje možete da jedete su: dosta povrća, 2-3 komada voća dnevno, minimalno zdravih ugljenih hidrata kao što su krompir i pirinač i ovsene pahuljice.

20-50 grama UH dnevno

Ovo je najbolja količina ugljenih hidtata za ljude koji žele da smršaju veći broj kilograma ili imaju poremećaje metabolizma, imaju dijabetes. Kada jedete manje od 50grama uh dnevno vaše telo će ući u ketozu, i energiju koja je potrebna mozgu će dobavljati putem takozvanih ketona. Ovo će drastično smanjiti vaš apetit i veoma lako ćete gubiti masne naslage koje su višak.

Ugljeni hidrati koje možete da jedete u ovoj varijanti su:

Svo zeleno povrće, od voća ribizle, kupine, maline, borovnice, aroniju, zatim avokado, bademe itd

Budite oprezni i obratite pažnju da smanjeni unos ugljenih hidrata ne treba da znači da treba da živite bez UH. Većini ljudi je dovoljno samo da izbace iz ishrane ono što smo i ranije naveli: su grickalice, slatkiši, sokovi, gazirana pića, nažalost većina proizvoda iz pekare. Morate malo eksperimentisati dok ne uvidite šta je najbolja varijanta za vas. Takodje pre nego što krenete sa bilo kojom od varijanti koje smo naveli morate kontaktirati svog lekara, posebno ako imate zdrastveni problem  za koji redovno uzimate lekove, ili neku drugu terapiju , (npr. Ako ste dijabetičar, najverovatnije ćete morati drastično da smanjite isulin, ili lekove koje pijete)

Loši i dobri ugljeni hidrati

Dijeta sa smanjenih unosom ugljenih hidrata nije vezano samo za mršavljenje već i za generalno poboljšanje zdravstvenog stanja. Iz ovog razloga za koju god se varijantu odlučite, neka ugljeni hidrati koje unosite budu iz zdravih izvora, neprocesuirane hrane.

Ako želite da poboljšate svoje zdravlje počnite da više obraćate pažnju odakle potiče hrana koju jedete, gledajte ako možete da nabavite meso iz pouzdanog izvora, takodje i ribu, jaja od kokošaka koje “šetaju” , uvedite u ishranu dosta voća i povrća i to eko možete neprskano voće, a kada birate u prodavnici mlečne proizvode neka budu punomasni jer gde god je proizvod “low fat “ ili sa manje ili bez masti videćete da u njemu ima više uh, dodatog šećera itd.

Birajte ug koje imaju dosta vlakana. Ako vam odgovara srednji unos uh gledajte da ti ug budu iz neravinisanih izvora: krompir, pirinač, ovas i ostali bezglutenski izvori.

Dodati šećeri i brašno su skoro uvek loš izvor i trebalo bi da ih izbegavate, ili da ih priuštite ponekad u posebnim prilikama.

Advertisements

Аутор: nedodjija

blog o zivotnim alternativama...

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s