Nedodjija

blog o alternativama…

Nemci ipak preuzimaju EPS! ….. je li to razlog sto je zrtvovan Obrenovac – jesu li nemci branili „svoju imovinu“…. ?!

Поставите коментар

eps- srbija

Nemačka kompanija RV najverovatniji je novi suvlasnik EPS-a. Da je tako nešto već dogovoreno neposredno je potvrdio i ministar privrede Dušan Vujović, koji je izjavio da je moguć dolazak „novih investicija iz Nemačke u Srbiju, pa i u Elektroprivredu Srbije“.

Resorni ministar Dušan Vujović je na RTS-u, rekao da su Srbija i Nemačka ušle u novu fazu ekonomskih odnosa, a da bi veliki nemački investitori mogli da ulažu u oblast telekomunikacija, moderne tehnologije i metalske industrije.

– Moguće su investicije i u Elektroprivredu Srbije, dakle ne privatizacija, već investicije, kako bi struja postala izvozni proizvod“, naveo je ministar i dodao da je za dolazak velikih investicija iz Nemačke neophodno da se napravi iskorak u poslovnom okruženju.

– Nalazimo se u ključnoj fazi odnosa dve zemlje, jer bi trebalo da ispunimo ono što smo predvideli – kompletiramo reforme, obezbedimo transparentnost u radu i donesemo zakone, rekao je Vujović.

izvor: web tribune

 

a evo i objasnjenja:

 

Nedavno su domaće brokerske kuće objavile da je EBRD (evropska banka za razvoj)  zainteresovan za kupovinu srpskog Telekoma, Aerodroma „Nikola Tesla“ i osiguravajućeg društva „Dunav“.

Sva tri pomenuta preduzeća su u većinskom vlasništvu države Srbije.

 

Mateo Patrone, predsednik EBRD-a za Srbiju, izjavio je kako je banka zainteresovana „…da uđe u koinvesticiju sa drugim strateškim investitorima, da učestvuje u kupovini akcija tih preduzeća, da finansira kupovinu udela nekom drugom ili da, ako je potrebno, obezbedi kapital“.

Iz ovoga se jasno vidi da EBRD želi, ako je to potrebno, da i sam uđe u kupovinu pomenuta tri preduzeća, što nema nikakve veze sa proklamovanim ciljem finansijske pomoći privatizaciji. Na delu je klasično preuzimanje i to udela daleko većih od zacrtanog maksimuma od 35 odsto. U suštini, radi se o stopostotnoj investiciji, ako se posmatra samo deo učešća koji se privatizuje.

Tri pomenute firme su strateški važne, ali EBRD ne želi da se u Srbiji ograniči samo na njih.Patrone je najavio i preuzimanje Elektroprivrede Srbije, Elektromreže Srbije, Železnice idrugih javnih i komunalnih preduzeća.

izvor: geto srbija

Advertisements

Аутор: nedodjija

blog o zivotnim alternativama...

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s