Nedodjija

blog o alternativama…

„bosansko prolece“ kao pokusaj rusenja Republike Srpske…..

Поставите коментар

Социјална и економска ситуација у БиХ је само врх “леденог брега” процеса који је започет, односно грађанске побуне која у позадини има друге мотиве.Пише: Томислав Кресовић
Подаци говоре да је у септембру 2013. године у Босни и Херцеговини незапосленост износила 44,8 посто, односно незапослено је било 554.929 особа. Према извештају Агенције за рад и запошљавање БиХ, у истом месецу, број запослених износио је 683.645. Овај раскорак је опасан преседан и води у грађанску и социјалну побуну која може да се претвори у грађанске сукобе у првом таласу са захтевом за смену власти на свим нивоима у БиХ, а касније да преарасту у међунационалне конфликте са захтевом за унитаризацију БиХ и ревизији Дејтонског споразума те свођење БиХ на кантоне, регије и демонтирање Републике Српске и органа Федерације БиХ.
Иако БиХ по неким показатељима бележила скромни економски раст у првој половини 2013. године, то није довољно да значајније утиче на побољшање стања на тржишту рада. Међу лицима која траже запослење, закључно са 30. јуном, неквалификованих радника било је 157.926 или 28,80 одсто, полуквалификованих 10.954 или 2,0 одсто, квалификованих 189.272 или 34,52 одсто. Конкретно, висока стопа незапослености младих од 25 посто кошта економију БиХ на годишњем нивоу између 0,5 и један посто бруто домаћег производа.
Сваке секунде корупција у Босни и Херцеговини (БиХ) прогута 47 конвертибилних марака, око 1,4 милијарди годишње. Овакава политика у БиХ и ентитетима подржана је од админстратора за БиХ, интереса моћних држава, пре свега Неамчке и САД и стратешких циљева НАТО у БиХ. Пошто је БиХ недовршена држава, протекторског типа, потребно је становништво држати у сиромштву и незапосленоати а политичку олигархију у зависности и корумпираности тако да буде у латентној завади са својим народом. Истоврмено се подстиче јаз и стални сукоб федерерације БиХ и Републике Српске са циљем унитаризације БиХ и фазне промене Дејтонског споразума који је већ на делу.
Планови ЦИА за БИХ – унитаризација и смена олигархија на власти
САД и Немачка на један “рафинирани” начин у БиХ увлаче, као екномске али и политичке менторе, Турске привредне компаније и владу, пре свега моћну компанију Енкел-Бехтел, која је у власништву америчких политичких и економских завереника односно “економских убица” са намером да се БиХ потпуно пауперизује, подели, и држе олигархије као у “луткарском позоришту”. Олигархији у БиХ али међународним факторима не одоговара ширење послова и утицаја Руске Федерације у Републици Српској и руска подршка председнику РС Милораду Додику.
Тајне службе, пре свега ЦИА и БНД, користе методе “меке моћи” и синдикалних организација, односно политику “мреже” односно фејсбука и синдиката преко које спонзорисано делују и стране тајне службе, компаније и владе. Потребно је променити политичку структуу у БиХ. Следећи корак је укидање или блокорање Републике Српске и захтев за смену Милорада Додика који ће бити притиснут социјалним али и политичким немирима у републици Српској.
”Господари” БиХ имају план да БиХ дефинишу као просту-унутарну државу регионалног типа и тако укину Дејтонски споразум. Све ове опције праћене сиромаштвом, незапосленошћу отварају не само политички радикализам већ и етничку поларизацију која може бити увод у нежељене међуетничке конфликте. БиХ је пуна оружија ,бивших ратника, вехабија, муџахедина, али експерата за насиље из САД и НАТО, јер је Тузла и даље војно стратешки центар САД у БиХ, на овом делу Балкана.
Фејсбук побуна
Планери кризе почињу са баналним деловањем извесног Алдин Ширановића, који је вођа Фејсбук групе „Удар“ који је виртуелно “запалио” Босну и Херцеговину. Алдин је на конференцији за новинаре описао разлоге због којих је основао своју Фејсбук групу и позвао грађане на демонстрације, као и како је дошло до његовог хапшења и привођења у МУП Тузланског кантона. Дојче веле“ је објавио и да је протесте преко друштвених мрежа организовао Хелсиншки парламент грађана Бањалука и невладина организација “Оштра нула“.
Дакле сајбер-политиком шири се друштвена мрежа позива на политичке синдикалне протесте који покрећу таласе насиља широм БиХ. По писању медија демонстранти, који протестују у Јајцу, док се дешавају немири широм читаве Босне, повезали су српску, хрватску и босанску заставу. У међувремену широм Босне се дешавају сукоби демонстраната са полицијом. Учесници протеста у Брчком „заробили“ су градоначелника Анту Домића, којем не дозвољавају да уђе у зграду Владе дистрикта нити да оде с протеста. Више хиљада људи окупило се данас испред Већнице и Владе Брчко дистрикта у знак подршке демонстрантима у Тузли, али и да би изразили незадовољство радом локалне власти.
Политички и државни врх БиХ је у “парализи” и немоћи шта да чини. Један од политичких и државних лидера БиХ Комшић каже: „Народ ту није дошао што те мрзи или због политичке оријентације, боје очију или због онога како се зовеш, него због јада, беде и неправде која их стално притишће. Где ћете силом на те људе. Сила је и довела до овога, а да се првог дана причало с људима, не бисмо имали ове слике по целој БиХ“, и додаје: “Ми смо криви због свега. Не знам да ли ће државна власт моћи да функционише, али ће морати. Власт увек мора да функционише, ова или нека друга. Из анархије ништа добро не долази“. Комшић је најавио је да ће предложити сазивање ванредне седнице Председништва БиХ, али не зна да ли ће се том позиву одазвати други чланови Председништва БиХ, Бакир Изетбеговић и Небојша Радмановић.
Ројтерс наводи да је лоша економска ситуација и незапосленост изазвала најжешће протесте од рата 1992-95. Радио „Слободна Европа“ објавио је да су сукоби у БиХ ескалирали, да су демонстранти упали у зграду Председништва БиХ у Тузли где је запаљена зграда Владе, док демонстранти и у другим градовима разбијају и нападају зграде кантоналних институција. У Сарајеву је полиција безуспешно покушала зауставити око 1. 000 демонстраната који су се прво окупили испред зграде Кантона Сарајево, а у сукобима је, према досадашњим непотврђеним информацијама, повређено 50 цивила и три полицајца.
Специјалне операције и спонзорисано рушење институција
Ово су класични модели тајних служби који користе НВО и појединце и актииврају разне синдикалне организације, или неке политичке, за стварање атмосфере сукоба, паљења као део друштвене побуне која води ка формама државног удара. Међутим сви сукоби не могу бити спонтани нити самостални без одобрења моћника ЕУ и САД у БиХ, или специјалних операција тајних служби. Акције су спонзорисане од стране појединих држава,тајних служби. Потребно је сменити врх власти у БиХ, изаћи на превремене изборе.
Још значајнија ствар је унитаризација БиХ, али њена регионализација и свргавање с власти Милорада Додика, али и Бакира Изетбеговића, и поствљање других политичких личности које су сада “у сенци” или у опозицији. Форме ванредног стања може одоборити Високи представник за БиХ који извршава послове САД и НАТО, али и Немачке. БиХ као држава протекторат наслања се на Хрватску као чланицу ЕУ и НАТО и Србију која се бори за наклоност ЕУ у виду “подаништва” и кооперације према НАТО кроз “Партнерство за мир”. Поред тога Србија је у изборној трци и неће моћи да води активнију политику према Републици Српској као гарант Дејтонског споразума већ ће бити као “саветник” Председнику Додику шта да чини, а да не изазове оштру кризу и бунт у РС који се спрема.

Advertisements

Аутор: nedodjija

blog o zivotnim alternativama...

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s