Nedodjija

blog o alternativama…

solidarnost….

10 коментара

Брат за сестру: Ако је касно и опасно да сама идеш кући позови „брата“

Пример из Санкт Петербурга постао је врло популаран на друштвеним мрежама. Убрзо су сличне групе формиране у 25 руских градова.

У Русији је основано удружење под називом „Брат за сестру“: младићи потпуно бесплатно у касним вечерњим сатима прате девојке кући, без икаквог удварања или романтике. Једном речју, то је „удружење за заштиту девојака од ноћних непријатности“.

Младићи из удружења „Брат за сестру“ о свом раду говоре скромно: „Чланови наше групе се налазе са девојкама да би их отпратили кући у касне сате или да им помогну у решавању неких проблема. Наше удружење нема никакву политичку или верску конотацију и основано је искључиво ради решавања овог актуелног друштвеног проблема.
На улици се у опасности могу наћи и младићи и пензионери, али у великим градовима на мети хулигана и припитих насилника који насртљиво покушавају да се упознају пре свега се налазе девојке. Оне знају старо правило: ако су у друштву мушкараца, највероватније им нико неће прилазити, али ако су саме или само са другарицом… Зато девојке које се у касне сате саме враћају кући често носе сузавац или неко слично средство за самоодбрану. А сада могу да се обрате и волонтерима удружења „Брат за сестру“.

Удружење чији је главни задатак заштита девојака од ноћних непријатности основано је пре више од годину дана у Санкт Петербургу. Оснивач удружења, 29-годишњи Денис Шотиков, у то време је живео у предграђу и помагао је пријатељима у коњичком клубу. „Јахање су тренирале углавном младе девојке. Пратили смо их кући пошто нисмо смели да их пустимо да се враћају саме. Док сам их пратио наслушао сам се прича о непријатностима које оне доживљавају на улици. Тада сам дошао на идеју да организујем помоћ за њих. Пошто је у нашем коњичком клубу владала готово породична атмосфера, назив удружења ‘Брат за сестру’ дошао је сам по себи.“

ostatak u magazinu

Advertisements

Аутор: nedodjija

blog o zivotnim alternativama...

10 thoughts on “solidarnost….

  1. Ko bi očekivao ovako nešto u mračnom 21. veku? To , ipak, mogu samo Rusi!

  2. Danas je luksuz očekivati ovakvo nešto u svijetu u kojem živimo. Nažalost. Lijepa gesta. Ukoliko ne pazimo jedni an druge nikome neće biti dobro.
    pozdrav

  3. drago mi je da neko prenosi i dobre stvari iz Rusije a ne samo sa namerom da ih prikaze u sto losijem svetlu. Nije ovo jedino, imate na primer mogucnost da ako zelite svirku uzivo (rodjendan, zurka, manje veselje, pa cak i mini koncert ozbiljne muzike) dobijete besplatno odlican ansambl ili izvodjaca, a sve u cilju dobre promocije

  4. …savršeno. No, nije to rešenje problema već je sprečavanje posledica problema. Rešenje problema je u izlečenju društva od nasilja.

  5. Prelijepo! Znam i u svom gradu pregrst djevojaka kojima bi ovo trebalo.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s