Nedodjija

blog o alternativama…

pravi razlog za postojanje GMO je dobijanje patenta…

Поставите коментар

U svom izlaganju, dr Vandana Shiva, jedna od najeminentnijih međunarodnih stručnjaka za pitanja povezana sa GMO, je prenela svoje ogromno iskustvo u borbi za slobodu semena i hrane, kao i iskustvo Indije u susretu sa biotehnološkim kompanijama koje nameću svoje toksične GMO proizvode. Kako ona kaže, to su kompanije koje pokušavaju da patentiraju ceo organizam, iako su u njega unele samo jedan gen.

Takođe navodi podatak o skoro 300.000 seljaka u Indiji koji su izvršili samoubistvo jer nisu mogli da vrate kredit Monsantu nakon kupovine skupog semena Bt pamuka, koji je kasnije davao duplo lošije prinose od postojećih sorti.

Dr Shiva govori o tome kako je moguće izaći na kraj sa kompanijama kojima je profit važniji od zdravlja, života i budućnosti ljudi i država, i koje su prednosti čuvanja semena i proizvodnje zdrave, organske hrane.

Dr Vandana Shiva, indijska kvantna fizičarka i ekološka aktivistkinja, osnivač je pokreta Navdanya – za očuvanje biodiverziteta i prava poljoprivrednika. Osim toga, direktor je Istraživačke fondacije za nauku, tehnologiju i prirodne resurse. Aktivno učestvuje u kampanjama protiv GM tehnologije, a dobitnik je velikog broja nagrada: Pellegrino Artusi Award 2000, John M. Berry Sr. Leadership Award, Medal of the Presidency of the Italian Republic, The Golden Plant Award.

Advertisements

Аутор: nedodjija

blog o zivotnim alternativama...

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s