vakcine protiv humanog papiloma virusa…..

Због спорне вакцине гардасила оболела од мултипле склерозе
Гардасил (Фото: cloudfront.net)

Због спорне вакцине гардасила оболела од мултипле склерозе

Париз – Спречава рак, изазива мултипле склерозу? Још један медицински скандал у Француској је на помолу: на мети је лек „гардасил“, вакцина против хуманог папилома вируса (ХПВ), изазивача рака грлића материце. Поднето је неколико тужби, док произвођач поручује да је реч о пукој подударности.

„Гардасил“ је у промет пуштен 2006. године. Од тада до данас, вакцинисани су милиони девојчица широм света. Ињекција се, у три наврата, даје пре ступања у први сексуални однос. Када је пуштена у продају, препорука је била да се даје девојчицама од 14 године живота, а данас већ од једанаесте.

Циљ је био да се касније спречи рак који најчешће погађа жене старости од 50 до 60 година. У Француској, од рака грлића материце годишње оболи око три хиљаде жена, од којих хиљаду подлегне овој болести. Рачуна се да се у овој земљи тренутно вакцинише око трећина девојчица. Превентивни третман није обавезан, и спроводи се на добровољној бази.

Како то често бива када су у питању новитети, било је сумњичаваца, али су негодовања почела да се умножавају, а све је добило сасвим другу димензију када је крајем прошле недеље жалбу поднела Мари Осеан Бугињон (18), која сматра да је „гардасил“ директан кривац за њено тешко здравствено стање.

Мари Осеан је прву ињекцију добила с 15 година, у октобру 2010. и већ неколико дана касније почела је да осећа како јој трну руке и ноге. Неколико дана после друге вакцине у децембру, почела је да повраћа и да има вртоглавице. Убрзо се нашла у инвалидским колицима. Губила је вид и слух, кочили су јој се мишићи лица. Лекари су посумњали да болује од мултипле склерозе, односно од упале централног нервног система. Данас се њено стање стабилизовало. Лако се умара, има главобоље, вртоглавицу и проблем с концентрацијом.

Комисија задужена за истраживање инцидената с лековима закључила је да би ињекција за њено стање могла да буде одговорна 50 одсто, док друга половина отпада на генетску осетљивост.

Појавило се одмах још неколико случајева. Поднете су још три тужбе, жена од 20 и 25 година, из различитих делова Француске, због оштећења и одузетости мишићних ткива, постепеног губитка имунитета неуромускулаторног система и јаких упала коже.

Произвођач истиче да је реч о чистој подударности међу симптомима и да не може да се утврди директна повезаност ових случајева с коришћењем „гардасила“. Кажу да је тако својевремено прст неправедно био уперен и на вакцину против хепатитиса Б.

Србија: Лични избор

Две вакцине против хуманог папилома вируса – „гардасил“ и „церварикс“ – регистроване су у Србији, али у календару вакцинације нису уврштене ни међу обавезне, нити међу препоручене вакцине. У приватним ординацијама, ове вакцине дају углавном по цени од 12.000 динара по дози, а примају се три.

Агенцији за лекове и медицинска средства од 2006. године, када је код нас регистрована прва вакцина против ХПВ није пријављена ниједна нежељена реакција на ово цепиво. Засад се једино у Војводини озбиљније размишља о организованом програму вакцинације. Како је најављено из Покрајинског секретаријата за здравство, коначна одлука биће донета тек када се сумирају утисци шта о томе мисле родитељи и деца.

У Србији се, иначе, годишње открије 1.400 случајева карцинома грлића материце, а 400 жена умре од ове болести. Европски центар за контролу болести препоручио је 5. септембра прошле године да се све девојчице од 10 до 14 година вакцинишу против ХПВ. Став Министарства здравља Србије је, међутим, да више треба инсистирати на превентиви и редовним гинеколошким прегледима, него на вакцини која и не штити од свих типова ХПВ.

Б. Р. / Г. Чворовић / Новости

vaseljenska tv

Постави коментар