etički, moralni i profesionalni aspekti novinarstva….

Negoslava:

Mrkli mrak profesije novinar, koja je nekada bila časna

     Šta sam ja sve  propustila (sada je jedan posle ponoći, 29.11.2013. godine, dolazak na  Kopaonik je razlog)- kasno minulog dana videla sam na Fb veliki broj šerovanja nekog teksta o Ognjanovićima, koji nikako da pronađem u mrkloj medijskoj šumi Srbije.
Posle niza bezuspešnih nastojanja da na klikanoj adresi – B92.net- pronađem najavljeni tekst, i  ničim izazvanog pojavljivanja Janukoviča na mestu na kojem ne bi trebalo da bude, sopstvenu radoznalost zadovoljim na ovoj adresi. I pozelenim od muke, srdžbe, razočarenja, zbog sumraka profesije kojoj sam se nekada radovala i u koju sam verovala. I koja je, ruku na srce, počela da se urušava mnogo pre pojave žute štampe – onda, kada je novinar mogao da postane bukvalno svako. Bez obzira na stepen znanja i nivo obrazovanja, moralnost, čast i poštenje, pa bez obzira i na to ume li da potrefi padeže, zna li da li još žive dinosaurusi i s kojim zemljama se graniči Srbija.

Onda opet, Kopaonik, danas počinje Blogomanija, pa umor sustigao zbog prethodnih napornih dana, i tek u ove sitne sate saznam sve
ovde,
što me je, priznajem, dotuklo.

Samo pre nekoliko dana pisala sam o devojci koja je sama sebi napisala otkaz obraćajući se vlasniku televizijske imperije u kojoj radi, sa zahtevom da joj isplati zaostala primanja. Kako bi imala mogućnosti da i dalje dolazi redovno na posao i bude dovoljno sita, dovoljno obučena i bar malo, a opet dovoljno raspoložena da odradi svoje obaveze. Sve to se nalazi ovde, ovde i ovde.

Između Milene,bez plate i bez posla, iz moje priče, i Sanje iz priče novinara BBC-ija Dušana Mašića, koja posao ima, verovatno i platu, stoje dva okeana čojstva i junaštva, između moralnog lika i dela jedne i druge je milenijumska razdaljina, a o obrazu, stidu, ponosu i sramu, ne bih da govorim.
Između  medijske imperije koja svojim zaposlenima daje  jedno besplatno letovanje u zamenu za zakasnele pate i svih onih medija koje je Tanja Vehovec nabrojala, ne vidim veliku rauzliku. Možda je čak i nema.

Pre nego što i sama kopiram pismo novinara Mašića, iz predostrožnosti i zbog opasnosti da se pojavi neki novi Janukovič na njegovom mestu, kao što je već učinila Mahlat– stop cenzuri, samo da još jednom ponovim – drugovi moji, vi koji me niste razumeli kada sam onog paklenog decembra, ono kada su već počeli da nas pretvaraju u roblje, digla dva prsta i dignute glave otišla iz profesije, opet vam kažem da se ni malo ne kajem zbog toga. Da sam ostala, nikada ne bih imala priliku da javno kažem svoj stav, da podržim Milenu i žalim Sanju, a tek da objavim inkriminisano pismo… Ipak je daleko bolje biti bloger.I boriti se za vrednosti u koje veruješ, umesto da se stidiš profesije koju ti brukaju na svakom koraku.

Novinar BBC-ja Dušan Mašić uputio je otvoreno pismo Sanji Ilić, novinarki „Kurira“ koja je optužila supružnike Ognjanović da su uzeli novac sa računa za liječenje male Tijane

Mora ovako, nema druge…
Otvoreno pismo Sanji Ilić, „novinarki“ „Kurira“
Roditelji Tijane Ognjanović posle početka ostavinske rasprave o novcu koji je ostao na računima nakon smrti njihove ćerke (Tanjug)
Sanja, draga,
Nemoj da ovo pismo shvataš suviše lično, jer si ti samo posledica tragedije koja je zadesila novinarstvo u Srbiji. Uzroci su mnogo dublji i plašim se da ih ne bi razumela. Želeo sam da ti pišem već posle tvog prvog „teksta“ o porodici Ognjanović i parama koje su ostale na njihovom računu posle Tijanine smrti. Međutim, to bi se verovatno svelo na lične uvrede, slične onima koje su čitaoci tvojih „novina“ u svojim komentarima upućivali na adresu porodice koja je izgubila dete pre samo nešto više od četiri meseca. Zato sam rešio da još malo pratim tvoj „istraživački“ rad, a da u isto vreme pokušam da saznam kako bi medij poput BBC-ja propratio tu priču. Na taj način, možda ćete ti i tvoje „kolege“ naučiti nešto.
Da odmah budem jasan. Ja sa ponosom ističem da sam po zanimanju novinar ( i to iz Srbije) iako se već desetak godina bavim menadžmentom u medijima, a poslednjih 6 brinem o aktivnostima i razvoju BBC-ja najpre u Evropi, a sada na Bliskom Istoku i Zapadnoj Aziji. O mom novinarskom radu možeš da se raspitaš kod (malo)starijih kolega iz drugih redakcija (jer ih u tvojoj nema), mada je većina njih odavno izgubila profesionalnu bitku zahvaljujući „novinarima“ poput tebe. Ali, nisi ti kriva. Oni su.
Takođe, imao sam tu nesreću da proživim ono što proživljava i porodica Ognjanović. Od smrti moje jednogodišnje ćerke prošlo je već 10 godina i vreme tu dokazuje svoju relativnost. Kada se iz čistog mira zaplačeš u sred Pakistana, ili u hotelu u Muskatu (Oman) shvatiš da neke stvari nikada nećeš preboleti ma gde bio i samo je pitanje kako i koliko dugo ćeš živeti sa njima. Svako od „Ognjanovića“ se nosi sa tim na svoj način. Ono što želim da kažem je da nije samo Tijana žrtva u ovoj tragediji. Ona je stavila veliku tačku na svoj mali život, ali njena porodica, rodbina i prijatelji će celog života nositi taj ožiljak na svojim srcima. Da li se razumemo? Nije baš toliko komplikovano.
Da se sad vratim na tvoju „priču“. Pitanje šta se desilo sa parama koje su prikupili gradjani Srbije i regiona u nadi da će pomoći Tijani je sasvim legitimno. U javnom interesu je da se to sazna i tu nema nikakvih dilema. Ja sam u proteklih nekoliko nedelja razgovarao sa par najuglednijih i najuticajnijih BBC urednika na tu temu, sve u želji da ti napišem šta bi BBC uradio u tvom slučaju, a ne šta ja mislim da bi uradio. Primećuješ razliku? Novinar traži relavntne i kompetentne sagovornike da bi pronašao odgovore na pitanja koja zanimaju njegovu publiku.
Pošli smo od pretpostavke da si dobila informaciju iz banke da su pare podignute i da sad treba videti šta raditi sa tim. Zadatak novinara je da, kada dobije informaciju, istu proveri, a ne samo da je prenese. To znaju čak i oni koji ne rade u BBC-ju. Ovdašnji urednici su mi rekli da bi uradili 3 stvari: 1) pronašli drugi izvor 2) tražili dokaz za te tvrdnje i 3) uverili se da u dolaženju do tog dokaza nije prekršen ni jedan zakon koji bi eventualno mogao čitavu priču da obori na sudu. U slučaju da bilo koja od ove tri stvari nije urađena informacija o povlačenju para sa računa ne bi mogla da bude objavljena.
Šta bi onda bio sledeći korak? Da li bi BBC kontaktirao roditelje koji su ostali bez deteta? Lagao bih kada bih rekao da me pozitivan odgovor na ovo pitanje nije iznenadio. Javni interes nema kalendar. Naravno, sačekali bi da prođe sahrana, dali malo vremena porodici da tuguje, ali procena je da je četiri meseca sasvim dovoljan period. Pogotovo u uslovima ako bi se pokazala tačnom tvrdnja da je novac povučen. Pokušali bi da izbegnu direktan kontakt sa roditeljima. Zvali bi njihove rodjake, advokate, ljude koji su bili oko njih tokom kampanje prikupljanja novca….ali, ako bi bili sigurni da je novac podignut, potpuno je izvesno da bi kontaktirali i roditelje direktno.
Sve ovo se radi pre nego što je i jedno slovo objavljeno ili izgovoreno. Pokušali bi potom da pronadju neku organizaciju koja se bavi sličnim problemima (lečenjem dece u inostranstvu), razgovarali bi sa roditeljima koji imaju sličan problem (bolesno dete), ali ne sa ciljem da se od Ognjanovića uzmu pare, već da bi se pronašlo sistemsko rešenje koje ne bi bilo bazirano na medisjkim kampanjama i SMS porukama.
Ukoliko bi na kraju odlučili da objave ovu priču, sve to bi prvo moralo da prođe kroz ruke advokata, a saglasnost bi se tražila od samog uređivačkog vrha.
I ovde se slažu da je u pitanju veoma komplikovan slučaj koji sa sobom nosi mnogo moralnih, etičkih, legalnih i profesionalnih dilema. Ali, novinari i služe za to da se sa svime time izbore i da u interesu javnosti prezentiraju činjenice. Ma kakve i ma koliko bolne one bile.
Sanja, draga,…. šta si od svega ovoga ti uradila? Prateći tvoj slučaj video sam među komentarima na FB da se čak i tvoj muž gadi smeća od „novina“ u kojima „radiš“. Istina, kaže da si u pravu i da tu „ima nečega“, ali ja to ne mogu da tumačim drugačije osim podrške nekome sa kim živiš.
Ono što si ti uradila, čak i da su ti namere bile najbolje, je sledeće: 1) Stavila si porodicu Ognjanović na stub srama i izložila ih najgrubljim pretnjama i uvredama, 2) Povredilila si sve koji su želeli da zadrže Tijanu u najboljoj mogućoj uspomeni i 3) Prekinula si i obesmislila svaku buduću akciju prikupljanja novca za neko bolesno dete. I sve to na osnovu, kako sada stvari stoje, potpuno POGREŠNE informacije. 
Žao mi je što UNS i NUNS (čiji sam jedan od osnivača) nisu našli za shodno da povodom ovog slučaja organizuju razgovor sa urednicima medija i povedu raspravu o svim etičkim, moralnim i profesionalnim aspektima ove priče. Medjutim, kako su „novinari“ u tim „medijima“ poput tvog, novinari baš koliko su i „glumci“ u porno filmovima- glumci, onda profesionalna udruženja (ma koliko loša bila) nemaju sa kim da razgovaraju. Ja ipak radije kažem da su „Kurir“ i ostali- novine, baš koliko su Dafiment i Jugoskandik bili banke. Tako su se zvali, a radili su jedan sasvim drugi posao koji se pre ili kasnije svede na kriminal. Takvo je i ovo tvoje „novinarstvo“.
Sanja…..tvoje će ime ostati u potpisu možda najnemoralnije i najprljavije kampanje koja je vođena u tvojim „novinama“. To su, izgleda, u nekom trenutku shvatili i tvoji „urednici“, pa su krenuli da sve to potpisuju sa „Redakcija „Kurira““. U nadi da će svako od vas moći da mirno spava, (ne) svesni gluposti koju ste napravili. Ili, možda i dalje tvrdite da „ima tu nečega“?
Nadam da znaš još nešto da radiš u životu, jer ti novinar nikada nećeš biti. Možda bi i mogla, ali sada je već suviše kasno za to.
Ali, pre nego što , pre ili kasnije, odeš iz tog smeća od „novina“, probaj da preko cele naslovne strane objaviš samo dve reči: OGNJANOVIĆI- IZVINITE. Velikim slovima, što većim. 
Možda ti oproste, ali te sigurno neće zaboraviti. Ni oni, ni ja, čije si ožiljke na srcu svojim pisanjem otvorila. Nikome ne treba želeti da ga nešto zadesi da bi mogao to da razume. Ne želim ni tebi.
Možda nećeš biti novinar, ali ćeš sa „OGNJANOVIĆI- IZVINITE“ pokazati da u tebi ima bar nešto malo ljudskog.
U nadi da ću i to dočekati…
Srdačno
Dušan

 

– See more at: http://negoslava.blogspot.com/2013/11/mrkli-mrak-profesije-novinar-koja-je.html?spref=fb#sthash.izVZ6UMK.dpuf

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s