Nedodjija

blog o alternativama…

u 167 zemalja sveta nije dozvoljen ni uzgoj, ni uvoz ni promet proizvoda koje sadrze gmo …

2 коментара

У 167 земаља у свету није дозвољен ни узгој, ни увоз, ни промет производа од ГМО, а нас приморавају

Миладин Шеварлић (Фото: Јутјуб)

У 167 земаља у свету није дозвољен ни узгој, ни увоз, ни промет производа од ГМО, а нас приморавају

 

 Београд – Уколико се буде мењао Закон о Генетски модификованим организмима (ГМО), он треба да ступи на снагу тек даном пуноправног чланства Србије у Европкој унији, изјавио је у Суботици председник Друштва аграрних економиста Србије Миладин Шеварлић.

„„Мислим да је недопустиво да ми стало чинимо уступке на штету наших пољопривредника, а да још немамо ни приступ предприступним фондовима Европске уније. По томе смо једина земља која је у процесу придруживања, а да нема приступ средствима ЕУ за пољопривреду и рурални развој“”, рекао је Шеварлић. Он је поновио да нови закон који би значио и отварање граница Србије за ГМО храну, не треба да ступи на снагу пре нашег пуноправног чланства у ЕУ.

Он је новинарима пред почетак форума „Храна за Европу“ рекао да ће у случају омогућавања увоза и промета производа од ГМО наши произвођачи хране добити нелојалну конкуренцију на основу „неупоредиво већих субвенција” које имају инострани произвођачи.

Шеварлић је подсетио да у 167 земаља у свету уопште није дозвољен ни узгој, ни увоз, ни промет производа од ГМО, и да бројна истраживања указују негативне ефекте конзумирања ових производа.

Он додаје да ће „све оно што задеси биљке и животиње задесити и људе који су на врху ланца исхране”.

„Сетимо се само болести „лудих крава” и стотине пестицида и свих других индустријских инпута, као што су адитиви, вештачке боје, вештачке ароме, хормони раста и све остало, за шта су нам, такође, стручњаци из науке и маркетиншки пропагатори мултинационалних компанија говорили да су здравствено безбедни, а погледајте колико је тих производа у последњих 40 година искључено из процеса коришћења – неупоредиво више у ЕУ, него код нас“, рекао је Шеварлић.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Драган Гламочић је, пре него што је отворио Трећи пољопривредни форум „Храна за Европу“, новинарима изјавио да постојећи Закон о ГМО није добар и да треба да буде измењен без обзира на то што то траже ЕУ и Светска трговинска организација као услов за чланство у њима.

На панел дискусијама форума, осим услова ЕУ да Србија отвори границу за ГМО храну, биће разматране аграрна стратегија и повлашћени увоз дувана из Хрватске.

На Форуму учествују водећи стручњаци из ових области, бивши министри пољопривреде, као и генерални директори и менаџери водећих пољопривредних, прехрамбених компанија и задруга, трговинских ланаца, банака, осигуравајућих кућа.

Vaseljenska tv

Advertisements

Аутор: nedodjija

blog o zivotnim alternativama...

2 thoughts on “u 167 zemalja sveta nije dozvoljen ni uzgoj, ni uvoz ni promet proizvoda koje sadrze gmo …

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s