GMO prirucnik za laike…

Na Negoslavin predlog a uz saglasnost Moosheme prenosim sledece:

Vodite razgovor o GMO argumentovano, u suprotnom će vas proglasiti ludakom

Prateći rasprave po forumima i mrežama oko GMO, našla sam i ovde pobrojala argumente koje koriste zagovornici GMO. Nalaze se u levoj koloni u donjoj tabeli. Verujem da će sadržaj ove tabele takođe biti osnova debate i razmene mišljenja na Javnom slušanju, među promoterima GMO (kolona levo) i oponentima (kolona desno), a nadam se i da ćemo čuti mnogo, mnogo više od toga, od onih kojima je to struka.

Nama, laicima, dovoljno je ovo dole, ali nije dovoljno da ne znamo ništa a da glasno zastupamo svoje Da ili Ne.

Leva kolona, desna kolona, sve što vas je ikada zanimalo o GMO, samo niste imali živaca da saslušate druge ili guglate.

Mitovi o GMO Istina o GMO
Koristi se manje pesticida u proizvodnji. Biljka dobija gen kojim sama postaje pesticid. Takvu biljku mi jedemo. Ne onu koja je prskana pesticidom od spolja, već onu koja u sebi nosi gen otrova za insekte.
U ekološkom smislu je prihvatljivo, jer manje pesticida odlazi u vazduh, vodu, zemljište i ne zagađuje se okolina Narušava eko-sistem jer GMO biljka oštećuje druge, prirodne organizme. Na primer, gen koji ima osobinu pesticida, dokazano uništava pčele i leptire. [1]
Smanjuje troškove agrobiznisa i povećava profit u poljoprivredi. Poskupljuje proizvodnju na duži rok: GMO biljka sadrži gen terminator, koji primorava poljoprivrednika da svake godine iznova kupuje seme. Poljoprivrednik osim za seme, plaća patentna prava vlasniku patenta od svakog prinosa, svake godine.
Na manjem prostoru proizvodi se veća količina zasada i uspeva veći prinos. Zemljište na kojem se jednom poseje GM seme, narednih 10 godina je jalovo za svaku prirodnu kulturu koja je ranije bila sejana tradicionalnim načinom.
GMO biljke odolovaju suši i prinos ne zavisi od vremenskih uslova Slučaj u Indiji, pokazuje da je GMO pamuku bilo potrebno 10 puta više vode nego običnom semenu. Države koje nemaju dobro rešene sisteme za navodnjavanje, nemaju nikakve koristi od GMO zasada. [2] [9]
GMO proizvodnja je strogo kontrolisana u laboratorijskim uslovima i testirana za ljudsku upotrebu. Nijedan test koji je sproveo proizvođač nije trajao duže od tri meseca, na osnovu čega se ne može sa sigurnošću tvrditi da je GMO bezopasan za ljudsko zdravlje na duži rok.
GMO je doprinos savremene nauke u smanjenju bolesti i alergija jer je GM hrana boljeg nutritivnog sastava i bogatija vitaminima od one koja se nalazi u prirodi. Nijedna laboratorijski proizvedena biljka ne može imati za čoveka vredniji nutritivni sastav od one biljke koja je nastala prirodnim putem, u prirodi. Dokazano je da GM hrana povećava alergijske reakcije i stvara nove. [3]
Evropska unija nas prisiljava da prihvatimo promet, trgovinu i gajenje GMO da bismo postali članica EU. Samo 6 od 27 država članica EU odobrava GMO na svojim teritorijama. Regulative u EU daju slobodu članicama da same donose odluke po ovom pitanju, bez ikakve smetnje. [4]
GMO pre svega pomaže smanjenje gladi u svetu. Broj gladnih u svetu se nije smanjio značajno u poslednjih 20 godina koliko se laboratorijski proizvodi GMO seme.[5]
GMO je hrana za siromašne, jer je organska ili konvencionalna proizvodnja hrane preskupa GMO pojeftinjuje proizvodnju procesuirane hrane, što ne smanjuje cenu tog proizvoda u prodavnici. Jeftinije je za prerađivače hrane, a ne za konzumente.
Čovek je oduvek intervenisao u prirodi, ono što je bilo kalemljenje nekad, danas je laboratorija i manipulacija genima, kao odgovor na korišćenje nauke u svakodnevnom životu. Kalemljenje biljaka u prirodi i razbijanje ćelije i ubrizgavanje gena drugog organizma nije isto. Prvi proces je pomoć čoveka prirodi, drugi je manipulacija prirodom zarad profita. Dva psa možete ukrštati bez opasnosti po vrstu, ali van laboratorije ne možete ukrštati paradajz i ribu, što GMO čini.
Države članice EU koje su odobrile GMO useve na svojim teritorijama, imaju veće prinose po hektaru, pa samim tim i profit od poljoprivrede. Potpuno netačno. Prema podacima FAOSTAT-a, u periodu od 2005. do 2010. Srbija je imala veće prinose po hektaru nego Rumunija ili Slovačka, koje gaje GMO na svojim njivama.[5]
GMO uvek može da se zasadi na određenom i ograničenom području, čovek ima slobodu da bira da li će da uzgaja tradicionalno ili GMO seme. GMO biljka se ne može ograničiti  na jedan prostor, jer se njen polen širi na okolnu prirodu i biljke. Poznat je slučaj u Kanadi, kada je GMO  kultura sa susedne njive oplodila kulturu njive sa tradicionalnim semenom, a proizvođač semena je odmah zatražio od vlasnika nekada tradicionalne i sada zagađene njive plaćanje patentnih prava na prinos. Prvo ovakvo suđenje malog čoveka protiv velike korporacije. [6]
Domaći poljoprivrednici su zaintesovani za GMO, zbog većih prinosa, a to će generalno povećati profit u oblasti poljoprivrede kod nas. Poljoprivrednici su većinom zainteresovani za konvencionalnu proizvodnju a ne GMO, a uvođenje GMO semena će tragično ugroziti domaće semenarstvo i skinuti nas sa liste poželjnih izvoznika, jer se više nećemo razlikovati od ostalih.
GMO će obogatiti i osnažiti seljaka, a to je osnova za izlazak iz krize. GMO će obogatiti jedino i isključivo proizvođače ovog semena i proizvoda za zaštitu semena i njihove zastupnike i distributere. Dugoročno gledano, širenjem GMO, hrana na svetu će biti monopolizovana i biti u vlasništvu nekolicine velikih hemijskih industrija.
Manje je štetan GMO od pesticida i herbicida za ljudsku ishranu. Srbija je po potrošnji pesticida ispod evropskog proseka. Problem sa pesticidima i herbicidima je problem karence, vremena (određenog broja dana) koje je neophodno da prođe između poslednjeg prskanja i berbe. U Srbiji se ne poštuje karenca, jer seljak teži da što pre iznese berbu pred kupca. Kada bi se to regulisalo, šteta od pesticida po ljudsko zdravlje ne bi postojala.
Ne postoji nijedno validno istraživanje koje dokazuje štetnost GMO za prirodu, ljude i životinje Postoje brojna istraživanja koja dokazuju štetnost GMO po prirodu, ljude i životnje, ali su brzo diskreditovana, uvek sa stanovišta metodologije istraživanja [7]
STO uslovljava prijem u članstvo dozvolom za uvoz, trgovinu (i uzgoj) GMO Istina. [8] Isto tako, najnovija članica, Rusija, primljena letos, u oktobru zabranjuje GMO nakon rezultata istraživanja francuskih naučinika. Kakve će to posledice na njihovo sveže članstvo imati, videćemo. I, netačno: STO ne traži da uzgoj GMO bude uslov za članstvo.

21 thoughts on “GMO prirucnik za laike…

  1. било би корисно да додате у тексту да се у 2008 чак 300.000 фармера у САД тужило са МОнсантом због патентираног семена. податак је из филма Свет према Монсанту. то значи да је барем још толико њих хтело да подигне тужбу али нису могли јер их је или страх од велике компаније или немају новаца за адвоката. Како су Монсантови контролори утврдили да је ветар нанео гм биљку на нечије хектаре ораница, није објашњено па можемо само да нагађамо. било би такође корисно да ставите линкове за филмове који се баве овом темом.

    1. dobro mi dosla Marina !
      ova tema toliko na ovom blogu puta obradjivana, da vise nisam ni filmove kacila… smatram da vec i vrapci na granama znaju o cemu se radi… ali nisam odolela Moosheminoj semi argumenata za i protiv….
      ako hoces, mogu da dodam i filmovani materijal…

      1. боље вас нашла! свакако додајте називе филмова и линкове, а ако буде нешто што ја знам а ви нисте окачили додаћу, нека буде мала библиотека на дохват руке…у ствари, ево одмах да додам бар два филма који су врло повезани са овом темом: The River of Waste приказује како су систематичним мењањем закона затворили многобројне мале и средње фарме у САД и отворили огромне тровачнице које се зову CAFOs /confined animal farms/ затворене фарме, где су животиње натрпане у крајње нездравим условима и где их хране наравно антибиотицима и гмо храном, а балеге тих животиња бацају без милости у реке и по околним пољима. становништво у близини тих фарми обољева и већ има неколико смртних случајева јер кад се животиње хране на такав начин и кад је тако велика количина балеге онда је то смртоносно по околину и по људе. када балега одстоји годину дана она постаје најбоље ђубриво за земљу, под условом да је животиња здрава и да је храњена како треба, а кад су животиње затворене у тако малом простору балеге су отров. важно је да што више људи из града сазна ове истине и да на основу тога одлучи да ли ће јести здраво или болесно месо.
        још један филм који је битан за истину о Гмо-внима је Зелено Злато Green Gold, приказује како се уз врло мало рада и врло мало средстава ПУСТИЊА претвара у плодно земљиште. то је битно због лажи која се сервира путем медија да је планета пренасељена и сл. за само једну годину, људи су направили плодно земљиште /у Јордану/ и пластенике из којих су имали поврће током целе године.
        надам се да ти неће бити тешко да напишеш синопсис филма, а ја ћу касније додати још неке филмове.

  2. Ovo se naziva „argumentovanim?“ Zaista?

    Prvo i pre svega, cela priča o GMO mora da počne od pitanja „koji GMO?“ Ili ljudi zaista misle da je kukuruz koji u sebi nosi Bt gen protiv insekata ista stvar kao paradajz koji je modifikovan da bude otporan na mraz? I da ako postoje efekti na zdravlje, da će ti efekti biti jednaki?

    Zatim, prolazeći kroz ovu listu tvrdnji: seme je inženjerisano da sadrži pesticid. Nije. Seme NEKIH GM biljaka (konkretno Bt) je inženjerisano da sadrži protein koji je za ljude bezopasan (i koji se koristi u čistoj formi kao prirodni pesticid u uzgoju „organskih“ biljaka za ishranu). Čovek može doslovno Bt protein da jede kašikom – neće biti ukusno, ali nema nikakvog efekta na čoveka. Za insekte je otrovan.

    Ovo se ovde predstavlja kao jednako pesticidima koji se priskaju – kao što su organofosfati, koji su jezivo otrovni i za ljude i za insekte.

    Dalje, GM biljke koje proizvode Bt – dakle samo jedna podkategorija – zaista jesu otrovne za pčele i leptire. Daleko manje nego pesticidi koji se prskaju. Dakle, ako se nešto uzgaja, i ako nekakav pesticid mora da se koristi, uzgoj Bt sojeva je daleko zdraviji za okolinu nego prskanje prethodnim varijantama pesticida.

    Gen terminator se pojavio kao predlog, izazvao uzbunu, i danas se ne nalazi ni u jednom GM produktu. Dakle, treća tvrdnja je potpuno i direktno neistinita.

    Ovo su samo prve tri! Doslovno sve što se nalazi na ovoj listi argumenata je ili iskrivljenje činjenica ili direktno neistinito. I ovo kod nas prolazi kao „argumentovana rasprava?“ Posebno mi dođe – kao genetičaru i naučniku – da se prekrstim kad pročitam kako „nijedna inženjerisana biljka ne može biti više nutritivna nego biljka nastala u prirodi.“ Razočaravajuće je videti da neko ozbiljno može da kaže nešto ovako nesuvislo.

    GM proizvodi koje nudi Monsanto nose sa sobom razne potencijalne ekonomske probleme. Ali velika većina GM organizama nije pod patentom Monsanta, svaki GM organizam je potpuno različit od svih drugih (zato se svaki mora posebno istraživati), i ni za jedan nije pokazan NIKAKAV loš efekt po ljudsko zdravlje. Ako se raspravlja o problemima, treba raspravljati o stvarnim problemima, ne izmišljati neistine i nuditi ih kao „argumente“

    1. dobro mi dosao M !
      ne znam odakle da pocnem da odgovaram na tvoje primedbe…`ajmo ovako: da bi se pokazao los efekat po zdravlje, biljka mora da se konzumira dosta dug period… sto kod ljudi jos uvek nije slucaj, a eksperimenti sa hranjenjem zivotinja gmo hranom su radjeni – i rezultati su bili, blago receno uzasavajuci ! i molim te – nemoj mi sada sa argumentima da eksperimenti nisu korektno izvedeni….
      ako si vec naucnik, onda molim te sagledaj stvari malo sire nego sto si dosada pokazao: nisu svi gm proizvodi Monsantovi – pa ne moraju ni da budu, nacin finansirarnja „naucnih“ ustanova pokazuje da nije vazna ustanova koja istrazivanje radi, neko ko je finansira…
      uostalom, niko ne moze biti toliko slep da pokusava ovakvo stanje ne shvati kao krajnje zlocudno… gm biljke ne izazivaju „ekonomske“ probleme, te probleme izazivaju one korporacije koje zele da preuzmu primat u proizvodnji hrane, a one to ne cine od juce, nego sistematski lazu i unistavaju druge proizvodjace hrane vec decenijama… dobronamernost se tu ne vidi bas… kada Monsanto ili neka druga korporacija tuzi ljude za „kradju“ semena – onda kada ti ljudi ne prihvate da im prepuste svoju zemlju i da se priklone njihovim zahtevima… to je sprovodjenje zakona sile – a ne nauka… a sluziti takvim ljudima nije nesto cime bih se ja bas javno ponosila….
      „naucne“ ustanove koje se bave vakcinama, koje brane proizvodnju gm organizama po meni nemaju pravo glasa uopste… ne mozes stpati glavu u pesak i braniti pojedine sitne stavove (kao onaj o nutritivnosti) a zanemarivati silno zlo koje takvi projekti cine covecanstvu i ovoj planeti….
      uostalom, metodi permakulture su vec pokazali delotvornost i pokazuje se da pravilnim kombinovanjem biljaka nema potrebe za primenom nikakvih pesticida, ni onih starih metoda, niti gmo !
      moram da kazem da mnogi naucnini od „drveca ne vide sumu“… mnogi sagledavaju samo usko svoj domen i ne sagledavaju kuda cela prica vodi…
      na ovoj planeti postoji „elita“ koja vec vekovima tezi da preuzme primat nad celom planetom (a bore se i medjusobno) sve znanje steceno vremenom oni koriste protiv covecanstva, ostvarili su tehnolosku civilizaciju koja nije pracena Ljudskoscu i tu svoju tehnolosku prevlast trenutno koriste protiv ljudi, protiv celog covecanstva… a ima nas dosta koji to vidimo i sagledavamo siru sliku… sve ovo ne mora ovako zlocudno da bude… a jeste… jer mnogi prosto ne sagledavaju siru pojavu…
      zelim ti svako dobro !

      1. Nedođijo, prvo da ne skačemo sa teme na temu. U komentaru sam naveo niz primera netačnih informacija. GMO biljke ne sadrže gen terminator. Samo Bt GMO proizvode svoj „pesticid,“ dok drugi GMO to ne rade. Tvrdnja kako je Bt štetan za pčele i leptire se daje bez priznanja da su druge alternative – stari pesticidi – daleko otrovniji i za ljude i za pčele i za leptire nego Bt biljke.

        Sve te izjave su dakle ili direktno netačne, ili su iskrivljenje istine. I kada vam je na to ukazano, priča prelazi na temu kako treba dugo izučavati hranu, i kako nije dovoljno i kako postoje životinjske studije… kao da to menja netačnost prethodno navedenog?

        Što se tiče tvrdnji u komentaru, postoje na stotine životinjskih studija, zaista. NIJEDNA nije pokazala loše posledice za životinje. Štaviše, ne postoji mehanizam kojim GMO (kao kategorija) uopšte čak i teorijski mogu imati takve posledice.

        Otkud onda vaša priča da su studije urađene i da su rezultati bili „užasavajući?“ Zato što nikada niste pogledali naučnu literaturu. Vi niste pročitali ili čuli za nijednu od doslovno stotina različitih studija GMO hrane, ali jeste čuli za „studije“ anti-GMO aktivista. Kojih ima nekolicina, i koje su potpuno bezvredne.

        Vi se unapred branite od te činjenice tako što kažete „nemoj sa pričom da eksperimenti nisu pravilno izvedeni.“ A šta, treba da se pravimo da jesu? Najznačajnija od ovih studija, Seralinijeva, je urađena tako da se životinje mogu hraniti bilo čime, i da će ta studija „dokazati“ da to proizvodi rak. Ja mogu da ponovi Seralinijevu „studiju“ i da životinje hranim najprirodnijim mogućim šumskim jagodama, i te životinje će dobijati rakove na sve strane – zato što su genetski soj koji u 60% slučajeva dobija rak u toku prve dve godine života. Da li bi ste mi vi onda verovali ako bih krenuo da tvrdim da sam dokazao da šumske jagode izazivaju rak?

        Na stranu što decenijama jedete hibridni kukuruz i hibridnu pšenicu, na kojima nikakva istraživanja nisu rađena, koja takođe zahtevaju da se uvek kupuje novo seme, i koja zahtevaju sve veće i veće količine pesticida i herbicida, koji su svi daleko otrovniji i za vas i za okolinu nego bilo šta što je povezano sa GMO.

        A sve ovo je samo uvod. Ono najgore u vašem komentaru tek sledi. Priča o eliti, o tome kako se eto nauka izvodi u skladu sa time ko nju finansira, i o silnom zlu koje ti naučnici nanose planeti.

        Za slučaj da vam nije jasno, ovo je *strahovita* uvreda. Vi ozbiljno, mrtvi hladni, verujete da ja i moje kolege lažiramo rezultate onako kako nas „elite“ plaćaju. Vi ozbiljno mislite da ćemo ja i moje kolege da stojimo po strani i da gledamo kako se narodu prodaje nešto otrovno? Zaboga, pa čak i da smo svi mi naučnici nekakve psihopate, mi takođe jedemo istu tu hranu; nju jedu naša deca, naše porodice, naši prijatelji. Vi ozbiljno mislite da ćemo mi sve njih da trujemo, eda bi smo zaradili platu (koja je povrh svega toga prilično bedna u nauci, svuda u svetu)?

        To je prosto sramota. Optužujete čitavu profesiju da namerno truje svet – na osnovu besmislenih članaka na internetu koje ste pročitali i kojima ste slepo poverovali. I čak i kada vam se ukaže da su ti članci puni potpuno netačnih tvrdnji, nema veze, vi i dalje verujete. I mislite da ste vi oni koji „sagledavaju širu sliku.“

        Evo kako šira slika zaista izgleda:

        Pre samo sto pedeset godina, 95% svetskog stanovništva (skoro 98% na Balkanu) je bilo nepismeno i potpuno neškolovano. Infekcije su bile smrtonosne. Četvrtina dece je umirala u detinjstvu, a još četvrtina je imala razne teške životne posledice zbog loše ishrane i dečijih bolesti. Svaka treća žena je umirala tokom porođaja. Većini ljudi je svake godine pretila glad – raspitajte se kod svojih pradeda i prababa šta se događalo tokom loših vremena. Ljudi su provodili sate svaki dan vukući vodu, radeći teške fizičke poslove, i boreći se za svakodnevni opstanak.

        Za vas je sve to danas prošlost. Ogrebotina koja se inficira nije više smrtna presuda. Ako se nešto desi vašem detetu, to je strašna tragedija, ne prosto očekivani deo života. Porođaj je danas prilika za uzbuđenje i sreću, ne nešto što preti strahom i smrću. Nikada vam nije pretila smrt od gladi. Ne morate da vučete vodu od bunara do kuće, i da je zagrevate na vatri eda bi ste se možda jednom u svakih par nedelja malo okupali. Imate toalet, i možete da prosto povučete vodu kada se treba otarasiti otpadnog materijala. Imate frižider u kome imate hladno piće leti, u kome možete da čuvate hranu a da ne morate da se brinete da će se ona pokvariti. Imate pristup voću i povrću cele godine, a ne samo lokalnim proizvodima u toku par nedelja kada su u sezoni. Imate mleko kad god hoćete, a ne kao luksuz za onih 5% populacije koji su dovoljno bogati da imaju svoju kravu. Imate telefon. Imate evo i kompjuter, i internet – kojim razgovarate sa mnom preko okeana, doslovno sa druge strane sveta.

        Ovo je šira slika: kakav je svet bio, i šta je postao. Ali vi sve to preskačete, na osnovu potpuno neistinitih informacija optužujete naučnike za strašne zločine protiv čovečanstva.

        Zašto?

      2. uhhh, vidim da si ovo prebacio na licni nivo i da te moji argumenti vredjaju…. a to nikako nije ono sto sam zelela da postignem !
        vidi ovako: jedan argument iz mog licnog zivota… apsorvirala sam svojevremeno fiziku… i napustila… nisam dobijala adekvatne odgovore na svoja pitanja… pored toga me je uplasilo nesto… imali smo mnogo veza sa istaknutim ruskim institutima, te je u jednom trenutku procurelo da ruski fizicari umiru…. da skratim pricu, te godine je umrlo preko 100 ljudi – dok sam ja pratila tu situaciju…. e sad, ja znam da sam bistra… al` tim ljudima, sa onakvom obukom – nisam ni do malog prsta… oni su radili na segmentima nekog veceg projekta, nisu bili medjusobno povezani, i nisu shvatili da treba da se stite… nisu znali od cega… poenta ove price: bili su izmanipulisani i zrtvovani ! nisu imali pojma na cemu u stvari rade…
        nije ovo borba protiv nauke – sasvim suprotno od toga !
        genetiku laicki pratim, ali zato imam dobar uvid u dogadjanja u fizici… stvar je u tome da ono sto ucimo decu u skolama iz fizike nema vise mnogo dodirnih tacaka sa istinom… postoji obilje dokaza i novog materijala na temu fizike sto je „eliti“ poznato, iz korena menja nase poimanje fizike, a ne ulazi u udzbenike… nauka i informacije su favorizovane i nisu svima dostupne… americka mornarica je negde `96 ponovila Majkelson-Morlijev eksperiment i dobila zapanjujuci rezultat da brzine svetlosti u dva medjusobno normalna pravca nisu iste ! time je dokazano postojanje „etra“ i ima dalekosezne posledice…. javnost ne zna od toga nista ! dakle: nama manipulisu ! nisam ja dovela u pitanje tvoj moral – ali mislim da tvoja struka ne shvata ko njome i kako manipulise !
        -ne znam kako izgleda nebo nad mestom gde sad zivis… kod nas u Beogradu je ispartano uzduz i popreko tragovima aviona… treba li da predpostavljamo da neko iz ciste dobre volje radi ovoliko zaprasivanje – za nase dobro ? toga pre 2005-2006 nije bilo….
        -divljacki smo bombardovani… iz dobre namere ?!
        – sistematski unistavaju sve zemlje sveta koje ne pristaju na njihove uslove – zovu to demokratijom…. iz ciste dobrote ?!

        neki dan su moja starija deca upoznala momka – dosao iz Amerike da uci jezik…. u razgovoru se ispostavilo da je proputovao ceo region i da ima zadatak da izuci uticaj Srba na Bosnu… a momak je dobar, skroman, posten, inteligentan, radoznao, dobrocudan, odusevljen Srbijom i Srbima…..
        on ce predati svoj izvestaj – i nece imati poooojma sta radi… verovatno nikad nece shvatiti koliko je izmanipulisan… i kakvu stetu ce naneti svoim izvestajem….

        resenje za glad u svetu je da svaka zajednica u svojoj neposrednoj okolini gaji hranu i tu hranu koristi, a ne da se hrana transportuje hiljadama kilometara do potrosaca… resenje je da se koriste biljke koje ce svojim prisustvom jedna drugu stiti i nece biti potrebe za pesticidima… resenje je da se ne gaji ogromna kolicina bilja za dobijanje mesa… koje ce samo privilegovani koristiti…. resenje je da ljudi pocnu jedni druge da pomazu i stite a ne unistavaju…

        istina je da nemam uvida na kakvim zivotinjama je radjena studia protiv gmo hrane, ali isto tako ne verujem zvanicnoj nauci kada dokazuje da ne radi protiv covecanstva… u fizici sam i te kako imala prilike da posmatram kako se kao dokaz koriste iskazi koji su u medjuvremenu opovrgnuti… ali to nije smetalo da se ostaje pri starim teorijama, koje su na silu dogradjivane u mesto da se prizna da je fizika u corsokaku…

        svesna sam i te kako, kako su nasi pretci ziveli… ali napredak nauke i covecanstva ne idu uvek u istom pravcu, pogotovo danas…
        mnogo ljudi u medjuvremenu ne veruje u naucna dostignuca jer smo dozvolili da nauka bude zloupotrebljena…. zato sam protiv gmo….

      3. Samo hocu da kazem da te laboratorije i ta go*na nam ne trebaju, da nam trebaju dodaci ribe u paradajizu bog bi nam to i dao, prema tome to je samo zbog profita, i verujem da je GMO hrana svaka jako opasna, jer nije niciji poso da menja kozine gene u paukove, i to nije normalno! (i slicne stvari!

      4. I zaboravio sam da kazem da autorka ovog bloga, argumentova ili kako vec podpuno upravu…uostalom, ako GMO hrana nije toliko stetna, sto brate ne pocnete da je obelezavate, nego se prodaje po pijacama i marketima, a nijedna informacija da je GMO…

      5. dobro mi dosao Neso !
        da, potpuno si u pravu… ako GM hrana nije stetna, onda nema nikakvog razloga da je ne obeleze…
        ali „oni“ sasvim dobro shvataju da vecina stanovnistva prosto ne veruje da bi neko mogao tako zlocudno i gadno da im radi o glavi…. sto je zaista neshvatljivo, ali je na zalost cinjenica, i cinjenica je da svi zajedno prosto moramo da razmisljamo svojom glavom ako hocemo da nam deca ostanu zdrava, a i mi sa njima….

    2. Мало сте разводнили и употребом једног термина довели у утисак читаоца да сте врло упућени у тему у шта искрено много сумњам.

      Ако сте толико стручни као што се држите и хвалите, објасните молим Вас и мени и свима којима није јасно а интересују се, како су то прво доказали Руски научници две најбитније ствари другу:
      1. Стерилитет мишева у трећој генерацији од 97%, храњених искључиво гмо биљкама – пшеница…
      2. Огромно повећање већ у другој генерацији болести срца, крвних судова, плућа и мозга.

      А да не спомињемо да су сва досадашња истраживања која су рађена трајала прекратко у просеку три до шест месеци, осим Руског од неколико деценија и Француског од неколико година, и да су једино меродавно општеприхваћена она која су финансирана од стране компанија попут Монсанта.

      Даље, сви конзерванси, појачивачи укуса, емулгатори, имају канцерогено дејство из најпростијег разлога – нису штетни у малим количинама у најчешћем случају, мада и ту постоје изузеци, али се константним уношењем у организам таложе јер их организам не везује зато што су страна несварљива тела и још није научио како да их одстрани, зато некоме од жвака или куповних кексова и слаткиша, чипса или слично излазе осипи по кожи или отиче јетра и слично.

      То је исто као да се каже, издувни гасови нас не убијају када возило прође поред нас, значи да је угљен-диоксид безопасан у малим количинама и можемо да се уопште не трудимо да смањимо емисију у атмосферу, иако знамо да када би се затворили у гаражу не би преживели уз одређени временски рад мотора, зар не!?

      Ако сте заиста „kao genetičaru i naučniku“ могли би сте да се много озбиљније позабавите питањем шта сервирате себи и својим најближима на тањир и из којих разлога и убеђења.

      Пример самосталног експеримента који је одавно изведен у Русији:
      Узмите пар кромпирића из било којег ланца брзе хране и чувајте пар година – неће се уопште променити!? Ја сам се због тога запитао шта једем, а ви!?

      1. dobro mi dosao Igore !
        mislim da nas sagovornik M. (nemam pojma zasto nije dao neko ime….) ima zadatak da izmanipulise malo stvari i stvori zabunu svojim stilom izlaganja… dvostruki standardi koje ima u svojim odgovorima su meni argument sasvim dovoljan da ga se ne shvati ozbiljno… cim su njemu validni dokazi njegovih kolega a sumnjivi svi ostali dokazi, tu nema govora o razumnom i argumentovanom razgovoru nego mnogo lici na prepucavanje, a mislim da niko od nas nema vremena na bacanje za takve razgovore…
        🙂

  3. „…Čovek može doslovno Bt protein da jede kašikom – neće biti ukusno, ali nema nikakvog efekta na čoveka…“
    Postoje stari video materijali (crno-beli), koji promovišu tada nov proizvod DDT. Na njemu se vidi kako otrovni prah sipan u neku činiju se nudi ljudima da ga kašikom konzumiraju uz propratni komentar da je DDT potpuno neotrovan za ljude i ostale životinje u prirodi kojima nije namenjen. Bio sam školarac i redovno pratio tadašjnu emisiju OPSTANAK. U nekih 90% emisija je DDT uz video dokaze optužen za drastične poremećaje u prirodi i dovođejne mnogih životinjskih vrsta na ivicu istrebljejna. Znam da vi ovde govorite o GMO ali ja samo poredim princip razvojnog delovanja nekog proizvoda pod zaštitom INDUSTRIJE koja ima interes na taj produkt. Zato dragi genetičaru, zar vi zaista mislite da imate bilo kakvog uticaja sa vašim saznanjima za ili protiv u današjnoj truloj društveno-političkoj situaciji u kojoj marionetske vlasti besomučno služe interesima stranog kapitala. Ako neko želi da nam instalira GMO semenje, onda je samo pitanje vremena kad će korumpirani političari izglasati zakon koji odgovara nekom belosvetskom profiteru. I briga njega za vas i nas, vašu i našu decu. Lično smatram da ga nije briga ni za njegovu decu ali ajd sad.
    I još jednas stav, dat iz sasvim drugačijeg pogleda na svet: DA je Bog želeo da se ukrštaju biljke i životinje, sam bi to odradio i tako ustrojio prirodu. Za mene je ovo NAJUZVIŠENIJI razlog zašto čovečanstvu ne treba GMO. Ali to povlači neku sasvim drugu (BITNIJU) raspravu.
    I još jedan stav: glad u svetu neće rešti GMO hrana. Naime, glad u svetu neće nikada biti rešena, jer je to pitanje MORALA onih na vrhu koje samo interesuju pare. Sav ostali trud u svetu je samo ušivanje zakrpa…

    1. dobro mi dosao Vladimire !
      da, DDT je jedan od primera pogresne procene „nauke“…. takvih primera je mnogo…
      stvar je u tome, sto je pogresno tvrditi da se genetska istrazivanja vrse da bi se resila glad u svetu… uz malo obrazovanja ljudi, pitnje gladi je lako resiti, ali to nije „njihov“ interes…

    2. Dve odvojene teme ovde.

      Prvo, razvoj proizvoda pod zaštitom industrije, i da li ja kao genetičar imam uticaj na veliki kapital, itd. Naravno da velika industrija ima uticaj, često vrlo negativan, i naravno da ja kao naučnik ne mogu da naređujem industrijalistima šta da rade.

      Ono što *mogu* da uradim je da vidim da li izjava – bilo čija – ima veze sa naučnom stvarnošću. Recimo, ja ne mogu da zaustavim energetsku industriju koja trenutno sagoreva ogromne količine uglja, što dovodi do ispuštanja ogromne količine žive u životnu sredinu – ali mogu da kažem koliko je to otrovno, i koliki su loši efekti na ljude. Isto tako, ako neka kompanija proizvede GMO koji ima negativne efekte na ljudsko zdravlje, ja neću moći da to zaustavim (svakako ne sam), ali itekako mogu da o tome podižem uzbunu i da upozoravam druge ljude.

      No, isto važi i za ne-industrijalce. Loše informacije su loše informacije. Ako čovek želi da bilo šta uradi – ma koliko malo – to neće moći da postigne ako svoje zaključke izvodi na osnovu neistina. Tvrnje o GMO sa gornje liste nisu istinite, i ne treba ih koristiti za izvođenje zaključaka.

      Drugo, da je Bog želeo on bi ustrojio prirodu… Ovo je veoma čudna tvrdnja. Vi pretpostavljate da znate šta Bog želi. A zatim mislite da su stvari u današnjoj prirodi iole blizu „ustrojstvu“ sa kojim se čovek nije mešao?

      Ljudi su od žilavog ploda prepunog semenja napravili bananu. Jedna ista trava, Brassica oleacea, je veštačkim putem pretvorena u kupus, prokelj, brokoli, kalu… to su potpuno veštačke biljke! Kukuruz nikada nije postojao u prirodi, dok ga ljudi nisu napravili, veštači, od trave zvane teozint. Pšenica, ječam – veštačke biljke. Krave su daleki potomci auroksa, ukrštani veštački tako da proizvode mleko i meso…

      Praktično ništa od onoga što danas jedete nije onako kako „je Bog ustrojio.“ Ista stvar važi i za svu drugu tehnologiju. Bog nije ustrojio svet tako da ljudi lete avionima, razgovaraju preko interneta, leče infekcije antibioticima, koriste kanalizaciju i vodovod… Sve te stvari su veštačke.

      I sada ćemo odjednom da napravimo liniju kod GMO i kažemo, „e, sve ovo prethodno je Bogu drago, a ovo neće biti?“

  4. Verujem da nas Bog gleda i cupa kosu sa glave! Sve nam je dao i svega bi bilo dovoljno i preko toga samo da smo slozni. Sada nam i priroda ne valja, moramo da je oskrnavimo. Pa sami cemo sebe istrebiti sa ove planete ako nastavimo ovim tempom i na ovaj nacin. Sve sto je zivo cemo izopaciti. Pa da li je moguce da mislimo da mozemo lepse i bolje „stvari“ da napravimo od Boga?! Jel moguce da ljudska drskost i arogancija toliko daleko ide? Genetski inzenjering, cepanje atoma…. i slicne stvari – velko NE! To je direktno mesanje u kreaciju i igranje Boga sto znaci najveci greh. Ni malo respekta i zahvalnosti za ono sto nam je dato….

  5. Nedođijo, vaš zadnji komentar sadrži niz problema.

    Prvo i pre svega – i ponovo – ovo nema nikakve veze sa prethodno navedenim greškama. Uzmajući jedan primer: terminator gen, za koga ste rekli da se nalazi u GM biljkama. Taj gen se, međutim, apsolutno ne nalazi u njima. Dakle, radi se o neistinitoj tvrdnji. Bez obzira ko je nas bombardovao, bez obzira da li je moderna fizika pravilna ili nije, bez obzira na sve ostale stvari koje navodite – GM biljke ne sadrže gen terminator.

    Ovaj pristup koga ovde koristite se svodi na „ja sumnjam u nauku, evo nešto o fizici, prema tome nije važno što su stvari sa liste podataka o GMO netačne.“ To nije pristup koga treba koristiti.

    Sledeće. Kada ljudi nešto ne razumeju ili ne dobijaju odgovore koji za njih imaju smisla, postoje dve mogućnosti. Jedna je da ceo svet laže, da svi stručnjaci sakrivaju istinu od „običnih ljudi,“ i da je eto ovaj čovek uvideo tu duboku tajnu koja je od celog sveta sakrivena. Druga mogućnost je da dotična osoba prosto ne razume datu temu.

    Konstantnost brzine svetlosti je nešto što je DALEKO od Majklson-Morlijevih testova od pre sto i kusur godina. Danas se to zna na osnovu komunikacija sa hiljadama satelita, kompenzacija za to je ugrađena u GPS sistem, konstantost se može potvrditi kvantnim eksperimentima, i postoji ogromna količina tehnologije koja se zasniva na jednačinama koje podrazumevaju konstantnost… Danas postoji čitava nauka, fotonika, koja se bavi svetlošću i njenim fenomenima, i predstavlja industriju u kojoj rade milioni ljudi širom sveta. Cela moderna astronomija takođe ima seriju eksperimenata koje su…pa, sto godina ispred primitivne tehnologije kojom su Majklson i Morli izveli onaj prvi eksperiment.

    Čak i ovaj naš razgovor zavisi od toga. Fajber-optički kablovi kojima idu Internet signali ispod Atlantika koriste multipleksni sistem koji se zasniva na kompleksnoj optici – koja ne bi funkcionisala da brzina svetlosti nije konstantna.

    Ali vi ste negde pročitali da je Američka vojska ponovila Majklson-Morli eksperiment i da je dobila drugačiji rezultat, i vi ste u to poverovali. Zašto? Kako? Vi svakako niste videli taj eksperiment, niti ste učestvovali u njemu. Ali za vas je tekst sa interneta u kome je neki nepoznati čovek napisao priču o tajnom eksperimentu veći autoritet nego svi naučnici i inženjeri koji svakodnevno rade na tome. Vi ozbiljno mislite da ste vi primetili duboku grešku u fizici nakon par godina studija, a da svi drugi naučnici ili nisu uočili nešto tako fundamentalno, ili jesu ali eto o tome ćute?

    Sve se to vraća opet na istu stvar: optužbu da svi mi koji znamo nauku i radimo o njoj, radimo u službi nekakvih „elita.“ Istina je mnogo prozaičnija: vi ste izabrali autoritet kome ćete verovati arbitrarno. Ako vam neko napiše tekst u kome kaže da je GMO otrovan, vi ćete to poverovati – zato što ne verujete nauci. Ako neko napiše tekst u kome tvrdi da je Američka vojska uradila eksperiment koji dokazuje postojanje etra, vi ćete u to poverovati – zato što ne verujete nauci.

    Konačni rezultat je ono što vidimo ovde: spisak netačnih informacija se navodi kao argumentacija, te netačne informacije se brane daljim nepovezanim tvrdnjama, i samo se ide sve dublje i dublje u zečju rupu.

    Kao predmet za razmišljanje, predložio bih vam jednu možda neverovatnu ideju: za elite koje zaista predstavljaju destruktivnu silu u svetu, najbolji način kontrole je ljude ubediti da jure besmislice. I tako imamo antivakcionistički pokret, chemtrails, verovanje da su GMO otrovni, ovakve priče o fizici….

    Dogod vi jurite za takvim stvarima, dogod se zavlačite od jedne prazne priče do druge izmišljene anegdote – vi nećete biti u stanju da uradite bilo šta konstruktivno. I tako se društvo – pa i čitave države – navode da jure za plavim zečevima, dok realne destruktinve grupe mogu da rade šta god hoće.

    1. ova rasprava dodje u corsokak… tvrdis da je genetika tvoja struka i tu se ne mogu sa tobom raspravljati oko toga sta su cinjenice a sta ne… sa druge strane, taj Majkelson-Morlijev eksperiment kad je ponovljen i nije bio neka tajna… trazila sam podatke o tome ali ih sada nisam vise nasla… stvar je u tome sto je relativno nevazna sama brzina elektromagnetnog zracenja, nego se tezilo doci do zakljucka da li ima razlike u merenoj brzini u pravcu kretanja planete i normalno na taj pravac, sto bi (ako ima razlike) znacilo da postoji „nesto“ kroz sta se planeta krece i sto utice na razliku u brzini, neki su to nazivali etrom… znaci sustinski deo tog ekaperimenta nisi shvatio – ostalo sto si mi objasnjavao je maltene trivijalno… stav: ako ostali iz struke nesto nisu ozbiljno uzeli – znaci ti ne razumes temu… hvala, to slusam vec 30 godina, i totalno je bezvezan stav – sto ce se u narednim godinama i dokazati… vec sada postoje shvatanja o tome da pojam energije samo delimicno shvatamo, da postoji elektricno i magnetno polje koje medjusobno nije rotorima vezano, znaci ne postoji indukcija koja bi ih medjusobno izazivala, postoji shvatanje o tome da je elektro-magnetno zracenje transverzalni talas, ali da postoje elektricne i magnetne komponente koje su longitudinalni talasi… posledice toga su dalekosezne po nase shvatanje energije i korenite promene u fizici predstoje iako se struka pravi luda….
      toliko o fizici… drugo sto htedoh reci je sledece: kad ti i tvoje kolege rade eksperimente i izlozite svoje zakljucke o uradjenom, to se ne dovodi u pitanje, a kad se rade druga ispitivanja, „vi ste u to poverovali. Zašto? Kako? Vi svakako niste videli taj eksperiment, niti ste učestvovali u njemu…“ to se zove stav sa dvostrukim standardima… i tu je diskusija izlisna…
      jos nesto me je iritiralo u ovom dopisivanju… ja znam da je sustinska razlika u dobijanju biljaka i zivotinja sa izmenjenim osobinama putem medjusobnog ukrstanja i onog drugog – kad covek udje u jedro celije i preduzima manipulacije sa genetskim materijalom…. zasto se ti ponasas kao da je to isto ?!
      zasto umanjujes znacaj toga da se pokusava genetski materijal drugih vrsta zivih bica uneti u biljke… zasto to predstavljas kao bezopasno ?!

      sta je Bog hteo ili ne, najbolje da ostavimo njemu, ali problem gladi se moze uz malo dobre volje resiti prilicno jednostavno i nisu potrebni pesticidi koji se trenutno koriste za dobijanje biljaka, niti genetski modifikovani organizmi… braniti eksperimente sa sumnjivom moralnom podlogom je po meni takodje problematicno…
      takodje si prosto presao preko Vladimirove primedbe da se za mnoge preparate tvrdilo da su bezopasni – kao na primer ddt – iako analogija vodi i ka tom tvom proteinu, cije posledice posle 20-tak godina mogu da pokazu znatne mane, ali ti preko toga prosto prelazis kao nevaznog….
      nesto nam „rezolucija“ nije ista pri posmatranju neke teme….
      sve ovo je viseslojno, i neosetljivost nekih ljudi aposlutno ne znaci da problemi ne postoje, prosto znace da nemas interesa da se udubljujes u detalje … i time mislim da je ova tema onda i zavrsena….
      e da, ipak sam nesto nasla… da se proveriti… jedino sto sam pogresila za deceniju datum ponovnog izvodjenja eksperimenta…

    2. Ma bre covece, ti se brljas u genetski kod zivih bica!!! Ko ti je dao dozvolu to da radis????? Lupas gluposti jer uporno neces da shvatis sta ti se govori. Ceo svoj zivot si posvetio tome da menjas prirodu kakvu je Bog stvorio i tesko ti je da priznas da si stracio godine zivota na nesto sto nije ni moralno, ni eticki ni duhovno ispravno!!! Nismo ni priblizno sve saznali o prirodi onakvoj kakva je i na koje sve nacine moze da nam pomogne, neeeee, mi smo se zaleteli da je menjamo! A koje su posledice toga???? Da li mislis u opste na dugorocne posledice toga??? Zasto, reci nam zasto da menjamo nesto sto je vec savrseno?

Постави коментар