Nedodjija

blog o alternativama…

Jovan Deretic: prevara vezana za kamen iz Rozete….

4 коментара

(Петроград, 18.октобар2010.)
Почетком 19. века у Мисиру је пронађен велики црни камен, са три натписа на њему. Дали су му име Розета и однели га у Бритиш Музеум, где се и сада налази.
На камену су уклесана три натписа на три језика, 196. године с.е. у Александрији. Први натпис су мисирске хиероглифе и мисирски језик. Други натпис који је најопширнији је на такозваном демотском писму или, како су неки рекли, на арамејском језику. Трећи натпис је на грчком језику.
Западни научници су прво прочитали грчки натпис и према њему је Шамполион дешифровао хиероглифе. Средњи натпис нису хтели да читају. То је тако било све до пар година уназад, када су два Македонца нашла кључ како се читају та такозвана “демотска слова” и почели да читају средњи текст. Изненађење јавности је било огромно. Македонци су повикали да је то натпис на македонском језику, али – македонски језик постоји тек од 1946. године! Средњи натпис је на србском језику. Имамо доказе да је србица употребљавана у Мисиру од Прве династије. (ПРИКАЗ РАДА БОШЕВСКИ – ТЕНТОВ )
Укратко, хиероглифе су употребљаване само као украсно писмо на споменицима, гробовима, и храмовима. Од хиероглифа је направљено простије писмо које западњаци називају хиератик, па онда једно још простије, које називају демотик. Оба назива су из грчког језика, то нису мисирски називи.
И од србице је направљено посебно писмо које западњаци називају такође хиератик и не разликују га од оног другог хиератика, иако је потпуно различито. Па је потом и од овог србичког хиератика направљено једно специјално писмо које западњаци називају демотик, и мешају са оним другим демотиком.
Натпис на Розети је на овом србичком демотику, да га тако привремено назовемо.
Овај натпис нам даје одговор на два врло важна питања, и уједно покреће једно ново, велико, питање. Првенствено нам даје доказ да је србски језик био употребљаван у Александрији, а ставља га на другу позицију, иза мисирског, док грчки иде на трећу позицију.
Рад ова два Македонца покреће велико питање – одакле потиче ово такозвано демотско писмо? Јер, они тврде да су нашли слова тог писма на вазама из Винче. Ако се утврди да је то истинито, а има изгледа, онда је то писмо србица број два. Истраживања су у току.
Ми вам дајемо овде приказ њихових радова, онако како су то они лично представили на Првом Петроградском конгресу.

Advertisements

Аутор: nedodjija

blog o zivotnim alternativama...

4 thoughts on “Jovan Deretic: prevara vezana za kamen iz Rozete….

  1. haha ovoga treba u zhutu kukhu

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s