Nedodjija

blog o alternativama…

nauka – nije za svakoga….

2 коментара

Gde smo na mapi zagađenosti?

Zagađenje vazduha krivac je za milione smrtnih slučajeva svake godine, ali u kojim zemljama je situacija najgora?

Na osnovu podataka dobijenih ranije ove godine, NASA je napravila mapu koja ilustruje krajeve u kojima su nacije sa najvišom stopom preranih smrti usled zagađenja vazduha.

Mapa poredi podatke od 1. januara 1850. i 1. januara 2000. i pokazuje prosečan broj smrti na 1.000 kilometara kvadratnih godišnje i to usled finih čestica zagađivača.

Prema opisu Zemaljske opservatorije NASA: “Tamna područja imaju više preranih smrti od onih svetlijih. Plava su pokazala pomak u kvalitetu vazduha u odnosu na 1850. i smanjenje broja preranih smrtnih slučajeva”.

Stručnjake nije iznenadilo što su najtamnije obojeni na mapi predeli Azije. Zagađenje u Kini uvek je aktuelan problem, a nedavna studija je povezala prerane smrti u ovoj zemlji sa sagorevanjem uglja u severnim delovima zemlje.

Istraživanje, na osnovu kog je napravljena mapa, sproveo je Džejson Vest, docent nauka o očuvanju prirode na Univerzitetu u Severnoj Karolini, a objavljeno je u žurnalu „Envajronmental riserč leters“.

Vest procenjuje da širom sveta zbog ovog problema umre 2,1 miliona ljudi.

“Fine čestice” imaju 2,5 mikrometara u prečniku i opasnije su od svih ostalih, jer su dovoljno sitne da dopru u pluća.

(Huffington post, B92)

a sada, da analiziramo kako je  „docent nauke o ocuvanju prirode  Univerziteta u Severnoj Karolini….“  dosao do ovih podataka koje je Nasa kasnije unela u kartu sveta:  „Mapa poredi podatke od 1. januara 1850. i 1. januara 2000. i pokazuje prosečan broj smrti na 1.000 kilometara kvadratnih godišnje i to usled finih čestica zagađivača.“

 o cemu mi to pricamo ?!

ko li je to po celom svetu merio  broj smrti usled finih cestica zagidjivaca…?! i to jos od 1850…?  a ne znam kako su do tih podataka dosli ni 2000.  

zakljucak: na Severnoj ili Juznom polu nema smrti od finih cestica zagadjivaca pa je tamo zdravo ziveti….?!

a u Idiji,  Kini  i Evropi imaju tacne podatke u toku 150 godina o uzrocima smtri….?  industijalizacija u Kini je pocela pre 50-tak godina, a oni imaju vecu smrtnost od Engleske (u kojoj je proradila prva parna masina (koja je sagorevala ugalj…) oko 1850.)…  

prijatelju – nije Nauka za svakoga !   ovakve gluposti odavno nisam procitala, a oni se hvale objavljivanjem u naucnom casopisu….

Advertisements

Аутор: nedodjija

blog o zivotnim alternativama...

2 thoughts on “nauka – nije za svakoga….

  1. NASA za zavaravanje MASA 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s