Nedodjija

blog o alternativama…

Srbijo, stidi se!

Поставите коментар

Pre 7 godina u jedno odeljenje matematičke gimnazije zajedno su išli:  Mihajlo Cekić, Dušan Perović, Ognjen Ivković, Luka Milićević, Dušan Milijančević, Aleksandar Vasiljković i Nikola Mrkšić. Možda to ne bi bilo čudno da upravo njih 7 nisu u 200 odabranih koji su položili prijemni ispit za  Triniti koledž u Kembridžu i sada su kolege na trećoj godini. Prava je retkost da veći broj đaka iz jedne države upiše tako veliki koledž, a kamoli da su svi iz istog odeljenja.

Na Kembridžu sada ih je već sedamnaestoro, najviše u Triniti koledžu. I na drugim koledžima u istraživačkim projektima učestvuju studenti iz Srbije na master i doktorskim studijama. Još 7 diplomaca matematičke gimnazije od jeseni će se pridružiti njima, ukoliko obezbede novčana sredstva.

Osim stipendista ove godine do Kembridža  iz Srbije doplivali su još neki, ali imaju veliki problem. Školarina košta 35.000 funti godišnje i njihovi roditelji nemaju novca da im to priušte. Šetaju se  bezuspešno od institucija do institucija i fondova za  talente, obraćaju se kompanijama za pomoć. Nigde odgovora. Ulažite u tu decu, višestruko će se isplatiti.

Menadžerka u starkama

O njima se ne piše, ne pune novinarske članke, ponekad stidno i neprimetno se pojavi koji red o njima, o njima država ne brine. Oni su naš ponos i najbolji od najboljih.Слика

Kada bi počela da zbrajam medalje koje su doneli i poklonili našoj državi u poslednjih 5 godina taj broj bi se pisao sa tri cifre. Daleko od očiju domaće javnosti, daleko od svoje domovine sa tuđim stipendijama oni biju svoju bitku i ostavljaju značajan doprinos čovečanstvu. Priznati u svetu, omiljeni među profesorima Kembridža i Oksforda njih 22 za sada bolje reprezentuju našu državu nego svi ambasadori zajedno. Ponos i dika svojih roditelja ukoliko i odluče da se vrate u našu državu suočiće se sa dva poblema:

  1. Mukotrpno i prskupo priznavanje diploma jer šta će nama diplomci jednog Kembridža.
  2. Nemaju gde da rade jer nesposobni nikad neće prepustiti mesto  sposobnima.

Većina nas je gledala film „Šešir profesora Koste…

View original post 767 more words

Advertisements

Categories: Некатегоризовано | Permalink.

Аутор: nedodjija

blog o zivotnim alternativama...

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s