Nedodjija

blog o alternativama…

Srbi prelaze u Rome….

8 коментара

Kod Zorana Grubisica naidjoh na neverovatnu informaciju:

Погодности при остваривању здравствене и социјалне заштите и при упису у школу или на факултет које имају припадници ромске националности узрокују да све више припадника других етнничких заједница Србије мења свој национални идентитет у ромски, сазнаје „Ало!“.

Иако то представља својеврстан вид злоупотребе ромског идентитета, представници те мањине и државне институције немају начина да зауставе бум „једнократних“ Рома, будући да свако може слободно да се идентификује са неком етничком заједницом.

Драгољуб Ацковић, председник Светског парламента Рома, потврђује за „Ало!“ да са продубљивањем економске кризе расте број особа које свој национални идентитет мењају у ромски, углавном због користи.
– Прво смо приметили да то ради велики број деце ради остваривања бенефиција при школовању, али се на тако нешто све чешће одлучују и старији људи због осталих погодности на које Роми имају право. Дешава се, такође, и да се бесправно усељавају у празне станове, па се онда декларишу као припадници ромске мањине и као такви траже заштиту невладиних организација – наводи Ацковић. Према његовој процени, лажно се као Роми представља чак 15 одсто од укупног броја припадника те националне мањине у Србији, чијих је припадника, према попису из 2011. године, око 150.000.

– Штета коју због њих трпи цела заједница је огромна јер ти Роми из користи не учествују у раду наших друштава нити се било где појављују, па кад затреба испада да немамо довољну подршку народа за неку акцију. Настојимо да зауставимо злоупотребу нашег националног идентитета, али осим санкционисања појединих лидера наших друштава за које знамо да су узимали новац како би издавали лажне потврде о припадништву нашој заједници или како би неромску децу стављали на ромске листе за школовање, немамо других могућности, имајући у обзир Уставом загарантовану слободу на национално опредељење – рекао је Ацковић. Он објашњава да ради остваривања бенефиција људи најчешће користе потврду о упису у посебан бирачки списак националне мањине, коју издају општине. Међутим, како „Ало!“ сазнаје, за остваривање повластица у здравству или при запошљавању потребно је само на лицу места потписати изјаву о припадништву ромској заједници.
Ромске бенефиције:
– Ромски ђаци који полажу пријемни испит добијају 30 бодова при упису, имају могућност уписа жељене школе, добијања стипендије и смештаја у студентском и ђачком дому
– Припадници ромске националне мањине имају бесплатну комплетну здравствену заштиту
– Имају право на субвенције за запошљавање (од 100.000 до 400.000 динара по запосленом Рому) и самозапошљавање (160.000 динара)
– Најбројнији су корисници социјалне заштите, која подразумева: једнократну новчану помоћ од 5.000 динара, увећану једнократну помоћ у износу од једне до четири просечне општинске плате, право на бесплатан оброк у народним кухињама, бесплатне уџбенике за школовање деце, родитељски додатак, попуст за плаћање струје, комуналних рачуна и јавног градског превоза.
Извор: Ало

Advertisements

Аутор: nedodjija

blog o zivotnim alternativama...

8 thoughts on “Srbi prelaze u Rome….

  1. Upravo sam danas razmišljala da postanem Romkinja. Ne šalim se. Pun mi je organ svih koji ostvaruju neka prava i povlastice na „mufte“, pa računam, zašto bih ja bila budala…

  2. Hoće li mi neko reći na osnovu čega idu ove Romske benficije na kraju teksta? Da me neko ne shvati pogrešno, ja ljude ne delim po naciji i rasi i baš zato su mi nejasne ove beneficije…

    • ma naopaka stvar Lejlo… imamo toliko gladnih i nezasticenih, a oni uvoze „azilante“ iz cele evrope, proglasavaju ih Romima i daju im beneficije – cudno da cudnije zamalo pa ne moze biti….

  3. Tragikomičan je savet zaštitnika građana koji na stručnom skupu povodom prava dece saopštava kako stručni radnici centara za socijalni rad treba više da budu na terenu kako bi popisali svu romsku decu, obezbedili im dokumente, zdravstvenu zaštitu, upis u škole….i da ne nabrajam. Zlo mi je od ravnopravnosti! Ko je meni upisao decu, prijavio im boravište, napravio zdravstvenu knjižicu ,upisao ih u školu????
    Ali ovako dobru ideju nisam imala! Oćem i ja u Rome 🙂

    • aj sto si ih upisala, zavrsila sva dokumenta – pismena si, moze ti se….oni su uglavnom nepismeni pa ne umeju sami da se snadju… ali koliko je nama nejaci ugrozeno… dusmani su nam na vlasti i duboko u svim strukturama uprave u drzavnom aparatu… a mi cutimo…sto je tragicno …!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s