na ovakve stvari sam bas gadljiva, pa ne umedoh da smislim bolji naslov…..
Šest odvratnih činjenica o hrani koje (ne) bi trebalo da znate
Ukoliko se spremate da jedete, a nemate jak želudac, preskočite ovaj tekst jer više nećete gledati hranu istim očima.
1. Prosječni posjetilac fast food restorana godišnje pojede 12 stidnih dlaka
Dakle, više ne treba da se sekirate ako pronađete dugu crnu vlas kose u obroku. Bar znate da je sa glave i našli ste je. Među nepozvanim gostima u hrani redovno se nađu i stidne dlake. Ne razmišljajte kako su tu dospjele samo se molite da baš vama ne zapadnu.
2. Hot dog ili čudan način prerade mesa
Prije nego što viršla dobije onaj svoj čuveni izgled ona podsjeća na neku odvratnu, ljigavu ružičastu pastu.
Ta pasta se dobija procesom koji se naziva mehanička separacija, što je brz i jeftin način da se iz „mesa“ izbace ostaci kostiju, hrskavica i ostalih elemenata koje ne želite da vidite u hrani. Pri završetku procesa hrana bude prepuna bakterija, što se rješava „kupanjem“ grozne paste velikom količinom amonijaka. Na kraju joj se dodaju brojni vještački pojačivači ukusa i boje kako bi ponovo ličila na meso koje je nekada bila.
3. Zašto se gumene bombone tako lijepo sijaju?
Odgovor je šelak, prirodni nusprodukt koji proizvode insekti, a koristi se kao vezivo za lakove. U prehrambenoj industriji se dodaje gumenim i žele bombonama za „visoki sjaj“. Inače, šelak je izmet tajlandskog insekta, ali nećemo sada o tome.
4. Šejk od jagode sadrži više od 50 aditiva
Izgleda da su prave jagode veoma skupe, pa su kompanije našle zgodnije rješenje. Naime, u šejkove se ubace kojekakvi vještački dodaci koji imitiraju ukus pravog voća. Neke od tih hemikalija su etil acetat koji se koristi u građevinskoj i hemijskoj industriji, fenetil alkohol koji je čest sastojak eteričnih ulja, ali i pojedine vrste razređivača. Jeste li za šejk?
5. Salata u fast food restoranu? Bolje antifriz
Osim što nisu baš kao što bi trebalo da budu niskokalorične (zbog raznih umaka i aditiva), salate u restoranima brze hrane sadrže i glicerol. Hemijski sastojak, koji je sastavni dio antifriza, produžava rok trajanja i hrskavost salatama koje kupujemo sa željom da pojedemo nešto zdravo.
6. A zakleli biste se da je to sir
Svi proizvodi koji se prodaju kao pasterizovani sirni proizvodi u sebi sadrže aditive, hemikalije i pojačivače ukusa koji čine 49% ukupne mase tog proizvoda. Rezultat toga su jeftini proizvodi koji odlično imitiraju prirodni sir, a u sebi sadrže tek 51% pravog sira, taman dovoljno da ih njihovi proizvođači reklamiraju kao takve. Dakle, nije to sir, to je nešto što podsjeća na sir.
informacije nasla na blogu Ziveti sa Prirodom….
De me nađe! Upravo pročitah ovo, ako dozvoljavaš : http://www.vestinet.rs/pogledi/kako-se-u-srbiji-od-smeca-i-dubreta-pravi-hrana-za-decu
naravno kumo…. to je ista bljakava tema… samo da ubedimo i ostale ljude da nije mnogo skuplje jesti pravu hranu od ove ovakve…
I nije baš za lajkovanje, ali možda se i na taj način skrene pažnja na značaj i aktuelnost teksta.
da, i ja imam taj problem – lajkovati nesto sto ti se u stvari ne svidja, ali je nacin da podrzis neku temu…
grozno…nemam jak stomak, ali pročitah samo da potvrdim da sam u pravu kada govorim da jedemo i pijemo svasta…
u principu, ovakve stvari su „lekovite“ da bismo shvatili da itekako imamo izbora ! ne vredi pustiti mozak na otavu i dozvoliti da nas drugi vode…
to ti je ona prica, da ako ti nemas cvrstu nameru sta ces sa svojim zivotom, neko drugi ce imati ideju sta da uradi sa tvojim zivotom…. sto iz prilozenog i vidimo…
Baš tako…
bravo za clanak, bar neka klinci procitaju sta jedu.
🙂