Nedodjija

blog o alternativama…

priroda uzvraca udarac Monsatu…

Поставите коментар

u izvornoj verziji prenosim ovaj clanak sa sajta Sabor Srba :

Amaranthus palmeri – „природа“ узвраћа ударац?!

Од Зоран Грозданић фебруар 9. – 59 прегледа – Заведено под Здравље

‘СЕМЕ БОМБА’ УНИШТАВА ГМО!!!

Света биљка Инка изазива великог Монсанта
Паника међу пољопривредницима САД-а. Мултинационална компанија трансгенетског семења не зна шта да ради са амарантом („kiwicha“) који је завршио са усевима соје.
http://www.cuvarkuca.hr/preporuka/amarant-besmrtna-zitarica/

У Сједињеним Америчким Државама пољопривредници су морали да напусте пет хиљада хектара трансгенетске соје и осталих педесет хиљада су озбиљно угрожени.
Ова паника је настала због једног “корова“, амарант (познат у Перуу као „kiwicha“) који је одлучио да се супротстави мултинационалном Монсанту, на жалост, познатом по својој производњи и комерцијализацији трансгенетског семења.
2004-те је један пољопривредник из Атланте проверио да неке од стабљика амаранта су отпорне на моћни хербицид „Roundup“. Поља која су жртве ове инвазије “корова“ су била сејана са зрневљем „Roundup Ready“, који садржи једно семе које је примило један ген отпоран на хербициде.
Од тада се ситуација погоршала и феномен се проширио на Јужну и Северну Каролину, Арканзас, Тенеси и Мисури. По једној групи британских научника из Центра за Екологију и Хидрологију, настао је један пренос гена између биљке генетички модификоване и неких нежељених биљки као што је амарант.
Ово противречи тврдњама браниоца генетски модификованих организама (ГМО): једна хибридизација између једне биљке генетски модификоване и једне биљке немодификоване је једноставно “немогућа“.
По британском генетичару Бриан Јохнсон-у “довољно је само једно укрштање међу неколико милиона могућности. Једном створена, нова биљка поседује једну огрому селективну предност и умножава се веома брзо. Моћни хербицид који се овде користи, „Roundup“, на бази глифосата и амонијака, извршио је огроман притисак на биљке, које су још више повећале брзину прилагођавања.“ Очигледно је, да је један ген отпорности на хербициде створио једну хибридну биљку која је настала, у једном маху, између зрна, које би требало да штити, и скромног амаранта, којег је немогуће уклонити.
Једино решење је ручно чупати коров, како се радило и пре, али то је већ немогуће због димензија усева. Штавише, пошто дубоко пушта корење, ове биљке је веома тешко ишчупати, тако да је, једноставно, земља напуштена.
Трансгенти подражавају бумеранг ефект.
Енглески „The Gurdian“ објавио је један чланак „Paul Brown“-а који је открио да су модификовани гени житарица прешли у дивље биљке и створено је једно “суперзрно“ отпорно на хербициде, нешто “незамисливо“ за браниоце трансгенетског семена.
Занимљиво је приметити да амарант или „kiwicha“, која се сада сматра једном “ђавољом“ (?!) биљком за генетичку пољопривреду, је једна света биљка за Инке. Спада у најстарију храну света. Свака биљка произведе у просеку око 12 хиљада зрна годишње и лишће, богатије протеинима него соја, садржи витамине А и Ц, и минерале.
Тако овај бумеранг, враћен од стране природе мултинационалном Монсанту, не само да неутрализује овог предатора, него инсталира у тим сферама једну биљку која би могла да нахрани човечанство у случају глади. Подноси већину климатских услова, како у сувим регијама тако и у зонама монсуна и земљама тропских висоравни, и нема никаквих проблема са инсектима али ни са болестима што би значило да јој не требају хемијски препарати.

http://buenasiembra.com.ar/ecologia/articulos/planta-sagrada-de-los-incas-ataca-a-cultivos-transgenicos-1122.html

nase „sve se vraca, sve se placa“ iliti na engleskom: what goes around, it comes around…

za one koji nisu razumeli, „bomba semena“ se pravi tako sto se seme amaranta sa malo zemlje uvije u glinu i „podeli“….    🙂

 

Advertisements

Аутор: nedodjija

blog o zivotnim alternativama...

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s