4 thoughts on “kada imamo pogresnu sliku sveta…..

 1. „Ludi čoveče, veli taj glas, koji si izrastao iz pepela majmuna, zaslužio si da se nikada ne uzdigneš. Znaj, da je tvoj najveći zločin što si ubio Boga!“. (poruka Darvinistima)
  Takvo raspoloženje stvorila je nauka bez duše, nauka bez Boga. Tako su nastale dve doktrine: agnosticizam i materijalizam, koji potpuno zagospodariše savremenim duhom. Agnosticizam kaže: ignorabimus, nikada nećemo saznati šta je suština stvari. Prestanimo, dakle, da se time bavimo.

  A materijalizam uči: ne postoji ništa drugo dosamo materija i životinjski na-goni. Sa tom činjenicom treba da se pomirimo i pode- simo, kako je najbolje moguće, naš život. Posledica ovih doktrina je ista: opšti fatali- zam u istoriji i filosofiji, krajnji realizam u umetnosti, potiskivanje i slabljenje religi- oznih osećanja i pojma o Božanstvu. Oni misle da će osloboditi čoveka, ako ga oslo- bode od Boga, a učiniše ga robom stvari. Odsekavši glavu kosmosu, odsekli su glavu i čoveku. Samo se po sebi razume, da ja pritom ne mešam samu nauku, koja nas je zadivila svojim čudesnim delima, s onim fanatičkim propovednicima nauke koji uče agnosticizam i materijalizam. Oni crnim velom prekrivaju misao, te nam se svet pre- dstavlja kao kakvo ogromno groblje.
  Ima i onih koji se bore protiv ovog talasa, koji skriva živu vasionu i vezuje u lance misao. Ali gde da nañemo plameni mač svetlosti, koji će saseći ovu koprenu?

  Neki traže pomoć u starim metafizikama, ali njihovi apstraktni pojmovi nemaju vezu sa živom prirodom, a njihovo je oruñe tupo i nemoćno. Drugi se obratiše filosofiji, koja nauku razvrstava u delove i stvara opštu nemoć i jalovu rezignaciju, jer deli čo- veka na dvoje. Neki se opet vraćaju dogmama crkve, a da ih zapravo i ne razumeju i traže utehu u obredima koji svojim čarima mogu da uteše čoveka, mada je i tog čara nestalo onoga dana, kada su obredi izgubili svoj uzvišeni smisao. Oni danas mogu uspavati nemir, ali ne mogu pružiti istinu.

  Gde je mač svetlosti, koji će se zariti u mrak duše i ponore prirode kako bi pronašao Boga? Da li je nauka koja ubija doista gospodarica sveta? Nije li mudrost koja oži- vljava, danas samo isprazna reč? Mnogi to danas kažu, a gotovo svi u to i veruju.

  Postoji, ipak, iskonska, transcendentna i večna mudrost koja je nastanjena u srcu sa- znanja. Nekad je tekla širokim obalama Tigra i Eufrata, u zemlji koja je nestala. Da- nas je, čini se, tek maleni potočić koji se s mukom probija kroz peščano korito. Ovaj izvor, ipak, nikada nije sasvim presahnuo. Ova se mudrost služi drugim čovekovim sposobnostima, koje se razlikuju od onih koje koristi savremena nauka. Ova se mu- drost naziva Magija, kontemplacija Božanstva, živo pričešće sa večnošću. Ona se ra- ña iz unutrašnje svetlosti, koja nastaje u čoveku na odreñenom stupnju njegovog razvoja, prolazi astralnim svetom, radionicom stvaralačkih sila, dok ne dospe u duho- vni svet, svet porekla svih stvari. Nejasni su i nesavršeni pokušaji ljduskog jezika i umetnosti da nam prevedu ovu mudrost, ali je njen izvor čist i blistav, jer ona izlazi na javu usled duhovnih moći i direktnim sadejstvom sila, koje su stvorile svest. A ne- kadašnji mudraci ne samo da su razumeli ove zakone, već su i gledali u duhu velike tajne stvaranja pre nego što je zemlja oblikovana. Gledali su ih u živim slikama, koje lebde u astralnoj svetlosti, okom čistoga duha i zato zvezdama i planetama dadoše ista imena kao i kosmičkim silama, koje su ih stvorile. Zato su i planete postale Bo- govi o kojima pripovedaju mitologije.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s