Nedodjija

blog o alternativama…

koliko razumemo sebe i nacin nastanka bolesti….

Поставите коментар

mislim da je ovo strahovito vazna tema: zapadna medicina je dobra na polju traumatologije, dakle kad postoje povrede i akutna stanja…. na polju preventive, zapadna medicina je prazna….  tradicionalna kineska medicina ima sasvim drugaciji pogled na bolesti….  evo uvida u to, pise strucno  na Razlicku:

Opet nam je stigao oktobar 🙂

Vreme da ovako grupno spamujemo sve socijalne mreže tekstovima o prevenciji raka dojke. I treba, jer:

1. znam sigurno da su mnoge pacijentkinje znale mnogo više o ovoj temi tokom proteklih godinu dana, nego pre toga

2. znam da su se mnoge dame pregledale i tokom godine, a ne samo zato što ih neko gađa tekstovima

bravo!

 

Želim da objasnim kako kineska medicina vidi rak uopšte i kako vidi rak dojke, kao skup simptoma. Jer, moramo se složiti, ni jedna bolest ne nastaje odjednom, ni iz čega. Telo pošalje signal, ako ga ignorišemo pošalje novi i sve tako u krug, dokle god se pravimo da nam nije ništa i da ne čujemo.

Šta je to rak?

Po kineskoj medicinskoj teoriji, rak je skup simptoma (kao i svaka druga bolest) i nastaje iz kombinacije raznih patogenih faktora u telu. Kod kineza, hladnoća, vlaga, preterana toplota, sluzi, blokade (energije, krvi) jesu faktori koji provociraju veće patologije.

Recimo, ukoliko jedemo namirnice koje stvaraju sluzi i hladnoću, neminovno ćemo oslabiti yang energiju tela i vremenom će se pojaviti lenjost, nevoljnost, teški udovi, sakupljanje vode u nogama, alergije, česte prehlade, gojaznost, benigni tumori, sistematski problemi sa limfom i svešto oni mogu da prouzrokuju dalje.

To bi se moglo opisati kao prodiranje patologije kroz razne slojeve (tkiva) u telo. Što dublje prodru, to je bolest teža a simptomi izraženiji.

Kod benignih tumora, glavna „podloga“ za bolest jesu sluzi i hladnoća. Kod malignih, uvek je umešana toplota, ili eksces toplote. Ukoliko neka patologija (čak i hladna) prodire sve dublje i umesto da je lečimo, mi u stvari blokiramo svoje telo – tako što ne dozvoljavamo da se regeneriše, očisti kako treba (premalo sna, loša hrana) – onda ta blokada ne dozvoljava da odbrambeni mehanizmi tela urade svoj posao i patologija ostaje u dubini tela.

Ipak, naše telo je svesno prisutne opasnosti i pokušava da je uništi tako što pokreće imunu reakciju (temperatura, alergijska reakcija, autoimuna bolest – zavisno od težine patologije). Ukoliko, zbog blokade, i dalje nije u stanju da eliminiše opasnost, povišena temperatura, zajedno sa blokadom stvara još težu patologiju i na postojeći problem dodaje toplotu.

Kada se toplota nađe zablokirana, često se povredi krv (kvalitet, stanje) i onda se govori o bolesti na nivou krvi (to je najteži nivo), jer utiče na celo telo i patologija nesmetano krade energiju koja je neophodna telu i organima da osobu održe zdravom. Paralela je krađa prostih šećera od strane tkiva zahvaćenog rakom. Odavno je ustanovljeno da takvo tkivo konzumira skoro sav šećer koji se unese u telo. Jedan od načina da se bori protiv raka jeste upravo izbacivanje prostih šećera i unos što prirodnije hrane.  Osobe obolele od raka, koje sam sretala, imale su neverovatnu potrbu za šećerom a neki su opisivali intenzitet želje kao nemogućnost da se i malo odupru, kao zavisnost od droge.

Ipak, šećer nije jedino što pospešuje rast raka koji je već nastao.  Sve što u telu stvara kiselu sredino, doprineće da se rak razvije.

Rak dojke kod muškaraca

Nekada se mislilo da je rak dojke isključivo ženska bolest.

Danas je dosta česta i kod muškaraca, što zbog nezdravog načina života, što zbog preteranog unosa hormona i antibiotika kroz hranu (kravlje mleko, soja, GMO hrana).

Biljni estrogeni iz soje znatno utiču i na nivo hormona u muškom telu i na promenu tkiva. A kako je upotreba u industriji nekontrolisana, jednostavno nije moguće izbeći soju. Može se izbaciti iz ishrane ukoliko se pažljivo čita sastav.  Ali ima i proizvođača koji ne navode šta sve sadrži njihov proizvod.

Što se emocija tiče, za muškarce važi isto što i za žene. Valja razumeti svoje emocije i rešiti konflikte na vreme. Svako potiskivanje izaziva blokadu.

Kod muškaraca i žena koji su prilično agresivni, smatra se da su podložniji raku (nezavisno od toga na kom organu će se pojaviti), pa je emocionalna higijena veoma bitan faktor, za očuvanje zdravlja i prevenciju od raka.

Zašto su žene toliko podložne?

Ne, stvarno nije u pitanju ni greh žena niti su one za bilo šta krive.

Muškarci i žene drugačije kanališu bes. Muškarci su obično agresivni prema spolja a žene prema sebi. Trebalo bi da ne postoji opasnost od raka dojke, pošto žene imaju dodatni vid pražnjenja, u vidu menstrualnog krvarenja i porođaja.

Verbalno pražnjenje se opisuje kao „zvocanje“ ili histerija i društvo ga prezire. S obzirom da je vreme rađanja sa 20ih pomereno mahom na kasne tridesete i čak četrdesete godine, žensko telo ne koristi prirodnu efikasnu metodu da se reši viška nagomilane energije u meridijanima, i od besa, stresa i viška loše energije dolazi do raznih blokada.

Naime, meridijan jetre (koja je organ besa) prolazi i kroz jajnike i kroz same dojke. Sav višak besa se na meridijanu, za vreme akupunkture recimo, vidi kao višak vatre u meridijanu jetre. Taj višak vatre, ukoliko se meridijan ne prazni i ne predaje energiju dalje, ostaje blokiran tu i vremenom počinje da povređuje krv.

Obično su prvi simptomi: napetost –  pogotovo pred menzis, glasan govor, česti izlivi besa, bolne menstruacije, pritisak i bol u stomaku i grudima nezavisno od ciklusa, pojačana krvarenja, ugrušci (najjasniji znak da postoji velika blokada u meridijanu jetre.. što veći ugrušci, to jača blokada), histerija i želja za svađanjem. Takođe se pojačani seksualni apetit kod žena (koji se ne može kontrolisati) povezuje sa velikom blokadom. Ovo se može ispoljiti i kao agresivnost prema partneru ili deci, vika, plakanje, nekontrolisani izlivi emocija, manična depresija (stvarno nije za psihijatra, nego za čišćenje jetre!), autoagresivnost, samopovređivanje itd. Veliki pritisak koji neke žene trpe – kao agresivnost partnera ili ukućana prema njima, strah zabližnje, preterana briga, kontrola i nemogućnost da se emocije ispolje takođe veoma doprinose razvoju blokade.

Deo kada se napipaju čvorići u grudima dolazi mnogo kasnije. Kada se svi drugi simptomi zapostave i ignorišu.

Postoji ona priča da se menstrualni problemi iz mladosti obično sasvim povuku nakon prvog porođaja i mnoge žene to potvrđuju. Ipak ovde zavisi kada je taj prvi porođaj. Fiziološki je da se deca rađaju kada je telo u punoj snazi, a to su dvadesete. Posle 35. godine telo počinje da se razgrađuje i kod muškaraca i kod žena. Do tada su blokade već stvorene i tu su neko vreme, pa obično već posle tridesete žene ređe mogu da se oslone na porođaj kao na način emotivnog pražnjenja.

Moram da stanem na stranu prirodnog porođaja, jer bol koji postoji je tu sa razlogom. Periduralna anestezija i carski rez treba da se koriste samo kada su neophodni. Svaki rez (pa i epiziotomija) stvaraju blokadu koja dalje pospešuje nagomilavanje vatre i drugih patologija. U Kini se međica štiti po svaku cenu, a akupunkturom se postiže brža dilatacija grlića, ubrzava porođaj i smanjuje bol. Ukoliko mora da dođe do pucanja međice, onda se pušta da se to desi prirodno, koliko treba i gde je međica najtanja. To nikako nije leva ili desna strana, kako je babice seku, jer se na taj način seku mnogi meridijani.

Svi navedeni simptomi se mogu smatrati simptomima koji mogu biti znak budućem raku. Na istoku se leče čajevima ili akupunkturom, ili pak masažom stopala. Kod nas se ignorišu i telo se umrtvi raznim hemijskim supstancama za smirenje. Antidepresivi se jedu kao što su ljudi nekada jeli bombone.

Možda je meni presudna bila situacija, kada mi je ginekolog rekao da moram da se pomirim sa tim da ću umirati od bolova svakog meseca, tamo negde dok ne rodim dvoje dece. Mnogo sam tražila na tu temu i odgovor dobila od svog profesora. Menstrualni bolovi i bes nisu normalni i nikada ne mogu biti. Telu je potreban mir i opuštanje, sve drugo je patologija.

Korekcije se mogu uvesti uz pomoć promene ishrane. Ono što je najbitnije, jeste da postanemo svesne kako se ponašamo, kako doživljavamo stvari, šta stvarno na nas utiče a šta mi same „želimo“ ili puštamo da utiče. Neke stvari se ne mogu promeniti, ali se može promeniti pogled na njih.

Umesto histerije predlažem da se uzme stvar u svoje ruke i problem reši, ili makar stav prema problemu. Umesto skrivanja kad stomak boli, predlažem da se izađe u prirodu (zeleno je boja jetre, otvoren prostor, širina i zelenilo opuštaju jetru i umiruju je), ili da se pleše..ples je neverovatan način kanalisanja bola i blokade. Umesto hranjenja na flašicu predlažem da bebe sisaju mleko svojih mama. Dojenje je ono što će najviše opustiti i majku i dete, ono što daje mir i što donosi duboki spokoj (verujte mi, dame moje, ni jedan antidepresiv to ne može, ma ne može ni najjači sedativ) – pored toga, sisanje direktno stimuliše i pokreće energiju u meridijanu jetre. Mame su fiziološki glasnije (majčinski instinkt jeste usko povezan sa jetrom), budnije, opreznije, spremne da brane decu. A kada se tu stvori blokada, postaju agresivne prema detetu.

Kao što reče jedan taksista u jednom filmu, „opustite se, priroda uglavnom sve radi sama“. Naše je da je slušamo i pre svega da osluškujemo simptome koji nam javljaju da nešto nije u redu. Ako to učinimo, ona će sama izlečiti šta boli.

Alternativno lečenje raka uglavnom se ne može nazvati tako. Sve što kineska medicina koristi u stvari je prirodno lečenje, jedino moguće. Ne postoji sigurniji način da se zaštitimo od pojave raka, nego poznavanje svog tela, upoznavanje sa samom prirodom raka i simptomima koje stvara. Ukoliko simptomi postoje, prvi znak poboljšanja stanja jeste blaža simptomatika kao i emocionalna stabilnost. Generalno, svaki rak je izlečiv, ukoliko nije zahvatio veći deo tela i ukoliko postoji volja. Strah nije opcija, samo je potrebno vreme i upornost.

Advertisements

Аутор: nedodjija

blog o zivotnim alternativama...

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s