Nedodjija

blog o alternativama…

prava istina o holesterolu….

2 коментара

ja sam se vec jednom doticala ove teme, ali mislim da je treba ponovo staviti na dnevni red…  dr Stefani Senef  je jako neobicna zena… bavi si izmedju ostalog i izucavanjem uloge holesterola u nasoj krvi, i dolazi do zakljucaka koji su sasvim suprotni vazecim medicinskim teorijama:

– nisam verovala u trenutno vazecu dogmu o kardio-vaskularnim bolestima, pogotovo u odnosu na holesterol, u stvari, holesterol je veoma vazna hranljiva supstanca !

– holesterol je za zivotinje ono sto je hlorofil za biljke, u sustini nam daje mogucnost da se krecemo, a nasem nervnom sistemu omogucuje razmisljanje, …. holesterol je veoma vazna hranljiva supstanca, a medicinska industrija je demonizuje….

– Amerika je ja mislim jedina zemlja na svetu  koja ima gornju granicu dozvoljenog unosa holesterola… a to je potpuno sumanuto !  80 – 90 % holesterola se stvara u nasem telu….

cesto se cuje da telo stvara potreban holesterol samo, pa ga nije potrebno ishranom unositi…  istina je da telo proizvodi holesterol, … ali hrana koja sadrzi holesterol sadrzi istovremena i mnoge druge komponente koje su od vitalnog znacaja za telo…. pa je tako holesterol povezan sa … svim vitaminima rastvorljivim u mastima, vitamini A, D, E, K, sa cinkom, gvozdjem, …. znaci, to je neka vrsta markera, nije vam mozda potreban holesterol, ali vam trebaju svi ostali sastojci koji su povezani sa holesterolom, da bi mogli da budu odgovarajuce probavljeni…  a ne mozete prosto uzeti tabletu umesto toga….

– druga stvar je sto vasa jetra moze da napravi holesterol, ali to zahteva napor…. to je komplikovan proces od 25-30 koraka, … jetra ima mnoge uloge, a stvaranje holesterola je samo jedna od njih, a ako uzimate mnogo secera, kao sto vecina amerikanaca cini, jedna od stvari koje jetra uradi je da pretvori fruktozu u masti, …. potreban joj je holesterol da bi skladistila masti, ali jetra ne moze da stvara holesterol dok preradjuje fruktozu ! … insulin u principu zatvara procese sa masnocama…  pa tako, dok je visok nivo secera u krvi, jetra ne moze da stvara holesterol koji je potreban da bi se skladistile masnoce koje se stvaraju iz secera….  tako ljudi se cesto suocavaju sa manjkom holesterola jer ga nemaju dovoljno u ishrani jer je jetra zauzeta drugim procesima….   a druga velika tema je proizvodnja holesterol-sulfata….

– gornju granicu holesterola koju treba uneti u telo je tesko odrediti…. holesterola se nikada ne moze uneti previse u telo….  zumance iz jajeta je sjajna hrana i treba ga vise imati u ishrani….  a jaja takodje sadrze i sumpor….

– holesterol je od sustinske vaznosti za mozak…  25% holesterola u telu se nalazi u mozgu, a sam mozak ima samo 2% telesne tezine, znaci najvise holesterola iz tela se sadrzi u mozgu i apsolutno je sustinski vazan za mozak, znaci kada imate manjak holeterola u telu, vi imate problema sa razmisljanjem….

– mlecni proizvodi su sjajno gorivo, uvek sam koristila puter, nikada nisam jela margarin, nikada nisam pila mleko sa smanjenom masnocom, svi mlecni proizvodi koje koristim su punomasni, …. jer oni sadrze i masnocu i laktozu, sto je takodje interesantno gorivo a nije secer, a secer ima mnogo negativnih osobina…. a laktoza ima sopstveno negativn naelektrisanje koji nosi sa sobom, … a negativno naelektrisane cestice u krvi su veoma vazne, zbog koloidne stabilnosti krvi, sto je vazno za starije ljude, jer oni imaju problema sa koloidnom stabilnosti krvi … i imaju ozbiljne probleme sa klasterima i zgrusavanjem … sindrom nedostatka elektrona….

njen muz je u prethodnom periodu imao srcani udar, ugradjen mu je stent i dati su mu lekovi koji vezuju holesterol… posto je to smatrala veoma stetnim, sela je da proucava sve u vezi sa holesterolom, masnocama u krvi  kardiovaskularnim bolestima…. ponosna je sto je uspela da ga ubedi da ne unosi te lekove … pitanje je sta je okidac za srcana obolenja….

– problem sam konacno identifikovala kao problem manjka holesterola ! … poslebno manjka holesterol-sulfata…  informacije su svuda dostupne, samo morate da slozite slagalicu…. u strucnoj literaturi, dostupnoj na web-u su date detaljne informacije o metabolizmu …  prica o plaku unutar krvnih sudova je meni vrlo jasna…  biologija je u stvari vrlo inteligentna, … ne bi imalo nikakvog smisla da telo nagomilava smeca u arteriji koja snabdeva krvlju vitalne organe…. da je blokira i zaustavi rad srca…  mehanizam u kardiovaskularnim bolestima je taj, da postoji problem u proizvodnji holesterol-sulfata, makrofage u plaku uzimaju male cestice LDL koje su ostecene secerom, te cestice jetra ne moze da povuce nazad, receptori ne mogu da ih prime jer su zaguseni secerom, i one nastavljaju da kruze krvotokom i neko mora da se pobrine za te cestice…  i makrofage u plaku rade herojski posao, izvlace te cestice iz cirkulacije, pri tome pazljivo ekstrahuju holesterol iz njih da bi ga sacuvale, i pri tome pretvaraju holesterol u HDL1, to rade makrofage u plaku, … a plocice taj HDL1 (holestrol visoke gustine) povezuju sa sumporom, a taj sumpor dolazi u stvari iz homo-cisteina,  to je jos jedan faktor rizika u srcanim obolenjima, … homo-cistein je izvor sumpora, …. znaci, holesterol-sulfat se proizvodi u plaku arterija koje snabdevaju srce, jer je potreban za ishranu srca…

pitanje je gde je jos sumpor vazan u telu za zdravlje tela…

– shvatila sam da se sumpor proizvodi u kozi….  izucavajuci bakterije koje proizvode sumpor, shvatila sam da verovatno i ljudsko telo moze to da uradi,  za bakterije je sumpor izvor energije, pa sam proucavala …. kserodinon-inos, molekul  endofilium-nitrogenoksid sinteza (ENOS) … on se pojavljivao u celijama koje proizvode sumpor…. i dali su mi ideju da ENOS u stvari proizvodi sulfate….  i crvena krvna zrnca ga imaju, a nije sasvim jasno zasto….  postoji jedan clanak… vrlo zbunjujuci…. jer crvena krvna zrnca proizvode azotna jedinjenja, a azot oksid je veliki problem za crvena krvna zrnca, jer se vezuje za hemoglobin, i ponasa se slicno kao ugljen dioksid, i sprecava hemoglobin da prenosi kiseonik, pa prema tome, veoma je losa ideja da crvena krvna zrnca proizvoda azot oksid, ali one definitivno sadrze ENOS, koji ih snabdeva azot oksidom, a plocice ga imaju a one proizvode holesterol-sulfat, a imaju ga i celije koje proizvode heparin, a heparin je najnegativniji molekul poznat u biologiji, i sadrzi visok nivo sumpora, znaci, sva tri tipa celija u krvi koje proizvode sulfate sadrze ENOS, a poznat je po tome sto ga sadrze svi krvni sudovi a i svuda je u kozi….  ENOS je idealan za to…. sadrzi grupu flavina koji su osetljivi na suncevo svetlo i emituju elektrone…. to je dakle konverter (pretvarac) sunceve energije u elektrone, …. usmerava elektrone na jednu drugu grupu koja sadrzi gvozdje, a gvozdje vezuje kiseonik, kiseonik ulazi kroz kozu…. dakle, koza fakticki dise, proces pasivne difuzije, biljke disu tako, i mislim da i mi to mozemo, i mislim da zato nemamo dlacice na kozi, da bi koza mogla da primi sto vise suncevog svetla…   dakle, elektron se ispaljuje na gvozdje koje je vezalo jedan kiseonik i  dobije se superoksid O2-,  a onda -bas zgodno….  ENOS molekuli su vezani po dva i formiraju supljinu u sredini,  a u sredini te supljine postoji cinkov molekul koji stvara pozitivno neaelektrisanje, … uloga toga je da onaj superoksid bude privucen toj supljini zbog onog cinka, a taj cink privlaci i sumpor oksid,  cetiri sumporna molekula su vezana za cistein, on je u ENOSu, i imamo celu konfiguraciju…. imate sumpor, imate jako negativan kiseonik, imate SO2- molekul (sulfat) … mislim da odgovara savrseno…. a kada razdvojite sulfat, dobijete energiju, znaci da sulfat u stvari apsorbuje energiju iz svetlosti, to se dakle ponasa kao baterija !

ja o kozi razmisljam kao o bateriji, moglo bi se reci to je nas solarni panel…. energiju sunca skladisti u obliku sulfatnih jedinjenja,

– mislim da nas holesterol-sulfat u najvecoj meri stiti od invazije bakterija i virusa, zbog toga nas suncanje stiti od infekcija, jaca nas imuni sistem, on je u stvari od najvece vaznosti za nas imunoloski sistem….

ima tu jos mnoooogo informacija, tema je prilicno strucna, koga zanima, svih 7 delova su vrlo interesantni ( ali ja nemam dovoljno vremena da ih prevodim….!)

itd…

 

Advertisements

Аутор: nedodjija

blog o zivotnim alternativama...

2 thoughts on “prava istina o holesterolu….

  1. kao i obično kod tebe Nedođijice – zanimljivosti koliko hoćeš 🙂

    • Bero, to nije samo zanimljivost ! stvar je u tome sto neko ima sredstva i nacine, i ispituje prirodu – ali rezultate tog saznavanja koristi na stetu drugih ljudi…. a tome treba da se stane na put….
      ta zena ima mnogo toga da kaze, a ti hemiju toliko znas da mozes da razumes o cemu govori… poslusaj i ostatak intervjua, mene je zadivila …!
      🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s