Nedodjija

blog o alternativama…

bajka o jednom narodu….

Поставите коментар

Био једном један народ. Поносан и храбар. Частан и поштен. Спреман да за брата главу да. Спреман да за веру положи живот. Одлучан да одбрани дедовину. Истрајан да наследницима створи боље сутра.

Био једном један народ. Бројно мали, али великог срца. Светле традиције и у рату и у миру. Онај који не воли да ратује, али способан да увек одбрани своје. По сваку цену.

Био једном један народ. Изнедрио је неке од најзначајнијих људи у историји човечанства. Народ песника. Народ уметника. Народ научника. Народ проналазача. Народ ратника. Народ војсковођа.

Био једном један народ. Поштовао традицију. Туђе није хтео. Своје није дао. Слогом, љубављу и поштовањем померао стене.

Био једном један народ. Небески народ. Био једном, сад га нема!

Све што су наши дедови изградили. Све што су створили. Све што су наши преци уткали у богату историју. У све ратове, све победе и све поразе. У све написане и не написане књиге. Свака кап криви која је натопила ово тле. Свака кост која је остала у овој земљи. Све се брише! Данас све губи смисао.

Данас су они који би требало да чувају земљу, чувају народ продали и једно и друго. Издали. Подмукло. Кукавички. Прекршили су све. И Закон, и Устав. Пљунули на историју, традицију. Пљунули на народ. Пљунули на земљу!

Још је Стефан Немања у свом завештању рекао:

“…Народ који нема своју земљу не може се назвати народом. Народ чини земља, чедо моје мило. Народ није јато птица ни стадо које се сели с југа на сјевер и са сјевера на југ, па слети на земљу да се назобље зрња или се заустави само да се напасе и напије воде… И запамти, чедо моје, крв и крв чини народ.Крв је вјечна. Крв новорођеног дјетета стара је хиљаде година. Дјетешце је младо, а крв у њему је она стара крв која је протицала у жилама његових предака још прије хиљаде година. Људи се рађају па нестају, а крв остаје. Она се претаче из једнога у другога човјека… Гробови, чедо моје, гробови и кости чине народ. Они који не знају за своје гробове и кости никада неће постати народ. Ако ти нико жив не може казати докле допире твоја земља и твоја баштина, потражи кости и гробове, и мртви ће ти истину казати… Држава и народ нису исто. Народ је старији од државе. Он је старији од свега. Народ је трајнији од државе. Постоји прије државе и остаје послије ње…”

Ови су се одрекли свете српске земље. Места највеће српске победе и највећег српског пораза. Места највећег српског јединства и највеће српске издаје. Места на коме су после битке бели божури почели да расту у црвеној боји, црвеној као крв српских јунака. Места које сваки прави Србин осећа као своју колевку, без обзира да ли је рођен тамо или не, без обзира да ли живи тамо или никад није крочио ногом на то тле. Место свих полазака и повратака у историји српског народа. КОСОВА И МЕТОХИЈЕ!

Да се не лажемо, знали смо да ће се ово десити. Знали смо да њима ништа није свето. Они имају своју агенду и поштују је без обзира на жељу и мишљење народа. Знали смо да ће продати, издати. Све смо знали. Али нисмо знали да ће то проћи овако. Готово незапажено. Без речи критике, без реакције, без буре. Да ли је овај народ толико мртав, да ли је толико убијен у појам, да ли у њему нема више ни трага ватре која је красила претке, оног пламена слободарског који су сви они носили у себи. И који их је увек вукао напред. Против вишеструко јачег и бројнијег непријатеља. Против правила и логике. Омогућавао му да преживи све голготе кроз које је прошао, и помогао му да упркос свему сачува и душу и народ и земљу.

И не знаш шта више боли. То што су издали или то што је све прошло без речи. То што их гледаш како тријумфално причају о победи, очувању националних интереса, или то што ћутимо, трпимо и нешто чекамо.

Шта чекамо? И ДОКЛЕ?!

nadjoh kod Ive  a iz duse mi govori….

Advertisements

Аутор: nedodjija

blog o zivotnim alternativama...

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s