Nedodjija

blog o alternativama…

povratak Osmanlijskog carstva na Balkan……?

10 коментара

Fejsbukreporter javlja o zanimljivom razvoju dogadjaja na Kosovu i Metohiji:

Турска војска стиже на Косово

 2. ЈАНУАР 2012. / 19:38/ Правда

ПРИШТИНА – У складу са смањењем буџета намењеног министарству одбране, Сједињене Државе су утврдиле приоритете смањења војног присуства у свету.

После повлачења из Ирака, амерички маринци би, према информацијама које су процуреле из извора блиских америчкој државној секретарки Хилари Клинотон, требало да значајно смање своје присуство у региону Балкана. Ово смањење се у првом реду односи на смањење броја војника у америчкој војној бази „Бондстил“ код Урошевца, пошто се процењује да близу 5.000 војника и особља ангажованог у „Бондстилу“ нема никакву улогу, нити је њихово даље финансирање оправдано са војног, а посебно с економског аспекта. Једини разлог даљег присуства маринаца на Косову је ситуација на северу, где су амерички војници, више ради оправдања свог присуства на Косову, преузели улогу извршилаца налога Приштине за затварање алтернативних путних праваца и инсталирање косовске царине и полиције на прелазима Јариње и Брњак, у циљу заокруживања косовске независности.

Званично, америчка администрација је саопштила да ће у 2012. години значајно смањити буџет намењен финансирању маринаца у бази код Урошевца, што ће за последицу имати свођење броја војника на око 2.500, уз повлачење војне технике и наоружања, сразмерно проценама о доприносу ове базе за безбедност у региону и на југоистоку Европе.

Према изворима блиским команди из „Бондстила“, опстанак ове војне базе је у директној вези са ситуацијом на северу Косова, пошто војни стручњаци процењују да ће уклањање барикада и насилно успостављање царинских пунктова на прелазима 1 и 31 изазвати нову ескалацију сукоба.

– Питање севера Косова мора да буде решено пре повлачења америчких војника са Косова – упозорио је Џо Диогарди, члан Америчко-албанског савета, наводећи да ће база „Бондстил“ бити препуштена турској војсци, као највећем америчком савезнику на тлу Балкана.

Према наводима извора „Правде“, остаје да се изврши процена ризика од могуће претње Србије и њених савезника, посебно после одлагања придруживања Србије Европској унији.

– Ту је и проблем који ће додатно компликовати ситуацију на северу Косова због најављеног референдума – наводе наши извори блиски америчким маринцима из „Бондстила“, додајући да ће они имати одлучујућу улогу у смиривању ситуације у општинама на северу Косова после уклањања барикада.

Одлука о уклањању барикада, према речима нашег извора, условљава останак маринаца на Косову.

– Треба очекивати да ће барикаде бити уклоњене пре најављеног референдума 14. и 15. фебруара ове године. Начелни договор о спровођењу акције постигнут је са највишим представницима ЕУ, НАТО и са руководством Србије, али остаје отворено питање модалитета стратегије о реализацији наредбе. Наиме, Србија је затражила додатни рок до истека празника, закључно са српском Новом годином, да сама реши питање уклањања барикада и стави тачку на функционисање паралелних институција.

Притисак Албанаца

Према наводима нашег саговорника, смањење броја маринаца на Косову ће се догодити крајем ове године, до када ће Европска унија и европске земље чланице НАТО-а решити спор са Србијом о њеном непосредном учешћу на северу Косова.

– То мора да се скине с дневног реда, пошто је Обамина администрација, под притиском око 750.000 Албанаца настањених у САД, и са све чешћим упозорењима обавештајних кругова из Приштине да се Албанци окрећу пријатељима с Блиског истока, који не одустају од намере да на Косову успоставе јако језгро радикалног исламистичког покрета. У том контексту, Турска је једина земља на коју САД рачунају, јер се процењује да Турска повећаним присуством на Косову заокружује своју интересну сферу на Балкану и у Европи.

Advertisements

Аутор: nedodjija

blog o zivotnim alternativama...

10 thoughts on “povratak Osmanlijskog carstva na Balkan……?

 1. Momentalno prekinuti sve političek, ekonomske, turističke i nezna kakve sve još aranžmane sa Turskom.
  Povući Kompoletno osoblje iz Amabasade u Turskoj a ovdašnjoj Ambasada Turske u Srbiji pokazati najkarći put van Srbije. Sva vozila Turske registracije za evenualni prolz Srpskih putevima, proglasiti nepoželjnim
  Po 1244 poslati vojsku i policiju na Kosovo i metohiju, ovo nije molba, ovu je naredba polodavca sužnju i javnom radniku Srbije, Tadiću.
  Zna da ujedno govorim i u ime svih poslodavaca ove napaćene Srbije, čik da ovaj sužanj ne svati naredbu i ne izvrđi je.
  pozz. DRAGANešković

 2. Све горе наведено од гопоdina Нешковић је на велику жалост бескорисно…
  Није проблем турска војска, проблем је „османлијски/кабадахијски дух“,
  који никада није ни напуштао ове просторе, па ни нас Србе, просто се угнијездио
  у српску душу (због оне: „Власт је сласт“)…

 3. Потребно нам је потпуно духовно чишћење: одстрањивање страних, Српству непримјерних облика понашања, који су преузети од наших поробљивача и непријатеља (у највећој мјери од Османлија и Германа) , те враћање српској изворности… Уз Саборност и Слогу нема тог „уљеза“, којег није могуће уништити или протјерати.

  • osim Osmanlija i Germana, trenutni uticaj engleskog govornog podrucja je strahovito veliki… a deca nam zive bas u tom okruzenju…. mada, u poslednje dve godine smo Zoki i ja imali piliku da upoznamo bas mnogo mladih ljudi koji izbegavaju tudje uplive i imaju veliku svest o svjoj posebnosti… pokusavaju da ih prisvoje i crkva i politika, ali su oni uglavnom svoji…. cak nisu ni agresivni koliko bi mogli biti- obzirom na okolnosti… te mlade, koji imaju svest o tome da njihovo postojanje ne obezbedjuje nista izvan njih… oni su nam sansa za proboj ove nepodnosljive situacije…
   🙂

 4. Вашим ставом и Вашим речником Ви умртљујете живот, и не дозвољавате било какакв помак из ове опште Српске шок собе.
  Ако је то Ваш став, разумем, по меи је то у реду јер је то Ваш став и нек буде тако, ал скојим правом друге, попут мене који тражимо начин и пут ка промени спутавате, ограђујете, омеђујете и угрожавате, јер наша пробуђенмост нам јасно осликава не само садашњост као и прошлост из које је изрођена данашњост већ јасно знамо и имамо решење како и на који начин искорачити ка животу по смо у тагањз ка новом наше општем националном животу.
  Молим Вас да се више јавно не појављујете са оваквим поражавајућим робовски речима само уништења, пустите друге да кроз ову јавну расправу осликају општи национални интерес ка просперитету јер и Вама ће као и тим људима да сване, само ће те и Ви бити на добитку, јер време празних прича је прошло, сад је време за акцију.
  Ваше право не сме да угрози моје право, јер моје право не угрожава Ваше право.
  Ако није неумесно са моје стране, замолио бих Вас да ми одговорите само на једно питање, а оно гласи: Шта је то Српски национални интерес.
  позз. ДРАГАНешковић

 5. Поштовани госп. Нешковићу!

  Не знам на основу чега закључујете да „умртвљујем живот“? Ни једном ријечју нисам рекао да су Ваши приједлози глупи и да их не подржавам. Заварала је Вас ријеч „бескорисно“. Ни једном ријечју нисам рекао да оправдавам туђе трупе на нашој Светој земљи. Само сам рекао да је прво потребно духовно отријежњење и ослобађање од неких нашој традицији непримјерних понашања (самовлашће, полтронство, издаја, неслога, профит…итд…итд), која су се дубоко угнијездила у српску душу. Да није тако не би Османлије владале стољећима над нама, не би „комшије“ постигле то што јесу… Но пустимо сада то…

  Политика која се води тренутно у Србији није припремила терен за Ваше (моје, наше) радикалне резове. Наши кабадахијски политичари, наши полтронски политичари, наши издајнички политичари, наши самодршци, наши среброљупци су се окренули ка „непријатељу и у њему види савезнике“, остављајући народ на вјетрометрини. Будимо објективни, разумни и рационални. Срба нема као мрава, да би се олако поигравали њиховом судбином. Из сваког беспотребног (или брзоплрто изведеног подухвата), изашли смо људством ослабљени. Сваком сулудом акцијом постаје нас мање. Србија је мала земља у овом глобалном свијету. Устати против цијелог свијета је немогуће, а поготово ако немаш савезничке силе иза себе.

  Када обезбиједимо „мир у кући и у сопственом дворишту“, када изњедримо или паметно изаберемо правог домаћина, када обезбиједимо залеђе (пријатељство са силама које су нам наклоњене: Русија, Кина, Индија и земље Латинске Америке), тада можемо да свирамо и диктирамо игру. Тада можемо да „сабијемо миша у рупу“. Без тога нам остаје само да играмо „пипиревац“, односно да играмо како је другом воља. Свиђао се Вама овај одговор или не…

  Ваше питање није неумјесно. А зашто би. Ја лично у Вама видим брата. Зар Ви у мени видите нешто друго? Не бих овдје да превише „умујем и развијам теорије“ али укратко: Видим Србију као земљу, која је у стању да паметном политиком обједини све „Српске земље“ (све просторе на којима су они живјели и са којих су насилно протјерани), која је у стању да у своје крило поврати сву дјецу, па и ону која су из ко зна којих разлога „одбјегла“, па и ону који нису више Православна, која је у стању да са националним мањинама (а њих није мало) нађе заједнички језик, да се не осјећају грађанима другог реда, и који би ако затреба у сваком тренутку заједно са нама гинули за сваки педаљ наше земље; Србију која би изабрала праве савезнике, са којима би била партнер а не поданик…итд…итд…

  С ВЈЕРОМ У БОГА!

  • Неслога нас чини слабим.
   Сви смо жртве узрошности.
   Излаз постоји.
   Излаз увек постоји и и из ове наше опште националне рашамонијаде.
   позз. ДРАГАНешковић

  • Узима слободу и окуражићу се да Вама далеки и непознати драги пријатељу пренесем своје процене “ Шта је то Српски национални интере“, пошто ми Ви нисте дали јасан одговор на моју молбу – питање о освом не дефинисаноим општем заједничкој светлости Српског опстанка и живопта.
   Прихватам да сам у заблуди и да ово није наше суштинско заједничко опредељење, па Вас молим исправите ме.
   “ Српски национални интерес“ је:

   Кроз само организованост, директне, непосредне демократије: „Јавног сервиса“, тј. државну хjархију, умешно, да спроврде дипломатску и сваку другу интелектуалну борбу на овој “плавој планети” ка очувaњу неопходних снага у виду његових расних вредности и броја. Уједно, сва Српска национална умешност заштите и очувања неопходног животног простора, како у смислу квантитета, тако и у виду квалитета.
   01.05.2010 алтруист: ДРАГАНешковић
   ………………………………………………………………………………………………………………………………….
   ПС:
   Репрезентативна демократија је канцерогена у заједници, друштву, држави, јер одузима грађанска и лична права. Основни постулат, темељ „демократије је да:
   „Ваше право не сме да угрози моје право, јер моје право не угрожава Ваше право“. Тачка.

   Више партиски систем нигде ни у којој држави више не постоји, па ни у Србији
   као и у свим бившим републикама Југославије, већ фракције једне постојеће „Бизнис партије“.
   Учешће грађана у демократији своди се на узалудно гласање које не пружа избор и решења?

   ДРАГАН.

 6. Брате Драгане!

  Ви сте у праву када кажете да ја нисам ближе објаснио илити дефинисао националне интересе… Но, да ли је могуће у пар коментаторских редака дефинисати тако „крупну ствар“? Да ли би дефиниција задовољила све Патриоте (или још комплексније: све грађане Србије)? … … Мислим да то није могуће. Политика није математика, а није ни хемија, ни физика са одређеним непромјенљивим законитостима… Политички процеси имају своју динамику, подложну многим факторима…

  По Вашој „загрејаности за ову осјетљиву тему“, видим да сте патриотски настројени и да сте искрено забринути за пут Србије и њену будућност. Ништа мање нисам ни ја заинтересован… И ја желим да моја дјеца живе слободно, да не буду израбљивани и ничији поданици…итд…итд…
  Али и поред тога што сам Србин, и то са великим „С“ – дакле патриота, нисам се у потпуности пронашао у Вашој дефиницији. Напротив, она ме до извјесне мјере и иритирала. У грлу су ми запале неке „расне вриједности“…

  Расне теорије су историјски прегажене (и то с правом), у савременом глобалном свијету су бесмислица, мада су то сталним кретањем народа биле и прије… Ни један народ новијег доба није „чистокрван“ (чак се и најежим, када се присиљавам да о овоме пишем)… За мене постоји једна раса: људска раса, и њен носилац човјек. Све остало је ствар нашег одгоја, нашег опредјељења, наших интереса и потреба…

  Примјера ради: Када говоримо о „расним вриједностима“ у контексту „Српског националног интереса“, постајемо сасвим искључиви према грађанима Србије („Свесрпских Земаља“), који не припадају српском корпусу, а (неки) вијековима живе са нама на овом простору… Шта би се догодило са њима, када би се спровели ти „фамозни национални планови“? Ако би опстали у животу на том простору – у шта чисто сумњам, довољно је примјера из ближе историје који ми дају за право – какву би они добили улогу, а какву ми „тзв. чистокрвци“…?  Као искрени патриота, дубоко сам се, и са великом пажњом, замислио над Вашом дефиницијом. Па бих и ја Вама братски предложио да размислите (Одговор ми није толико битан! Ја га за себе већ имам.) на тему Нација/Вјера/Србин/Српство/Грађанин/Грађанско друштво… Да ли сам ја Србин само зато што се крстим са три прста, користим ћирилицу и кад сам у могућности причам Српски, или то више никад не бих био када бих имао атеистичке или нпр. агностчке погледе и схватања, био друге вјере или стално користио неки други језик и писмо…

  Искрен и братски поздрав из туђине!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s