Nedodjija

blog o alternativama…

hranom do zdravlja…

10 коментара

sa Majom sa Razlicka se ovih dana dogovaram da pocnemo ciklus clanaka o preventivi bolesti putem hrane…. misli nam je ocigledno citala Jasmina Lechleitner jer je u svoju emisiju Znanjem do zdravlja dovela dr Irenu Beret, koja govori o prednostima presne hrane…  pa evo pocetka te teme:

U čemu sve uzimamo antibiotike?

Mleko, meso, soja, gmo hrana…

Da bi krave dale više mleka daje im se koktel sa hormonom rasta. Jak priliv mleka obično stvori mastitis kod krava pa im se daju velike količine antibiotika.

Mi na kraju dobijemo i jedno i drugo i iz mleka i iz mesa. U međuvremenu se antibiotici daju i svinjama i ćurkama i pilićima… svim tovnim životinjama.

Soja kao i kukuruz, krompir, paradajz, pšenica, uljana repica imaju niz napoznatih sastojaka koji im se ubacuju u genetski kod -nepoznatih nama, običnim ljudima. Neke od navedenih kultura se opremaju genima koji treba sami da proizvode pesticide i isto tako i antibiotike.

Ono što vam doktor neće reći

Kukuruz i krompirov skrob se danas nalaze bukvalno u SVAKOJ namirnici koju kupimo. Keksovi, hleb, gotova jela, kikiriki puter (neka neko pogleda listu sastojaka, pre 2-3 godine je unutra bio samo kikiriki, so i malo ulja!) , testenine, podloge za tortu, grickalice, kozmetika, poboljšivači ukusa (Vegeta, Začin C), gotovi sosovi, kečap… duga lista.. mesne prerađevine, meso uopšte (osim onog domaćeg, gajenog bez ikakvih koncentrata… ako takvog uopšte ima) sve je puno ili hormona, ili antibiotika, ili sadrži oba.

Ipak, dovoljna količina antibiotika – dovoljna da simulira stalno i neredovno uzimanje antibiotika – se nalazi već u dnevnoj dozi mleka i mlečnih prerađevina. Na njima se zasniva ishrana više od 90% stanovništva u Evropi!

2 dl mleka je dovoljno da telu pružite malo antibiotika širokog spektra (još bolje ako kupujete mleko od raznih proizvođača, onda je spektar još širi) i bakterijama koje su tu u prolazu date malo hrane, da se naviknu na antibiotik koji ste nesvesno uneli i razviju otpornost prema istom.

ovome bih dodala i predavanje dr Sladjane Velkov sa pocetka ove godine u  Beogradu:

UPUTSTVO ZA SAMOIZLECENJE I ZDRAV ŽIVOT – Dr Sladjana Velkov

Postoji samo jedna bolest, pa zbog toga samo jedan tretman. Ova dijeta I saveti za zdrav nacin zivota pomazu kod svih bolesti. Svaki savet je od velike vaznosti za totalno izlecenje.

•U toku prvog sata posle izlaska sunca ili pre zalaska sunca praktikujte gledanje u sunce, pocnite sa 10 sekundi, povecavajte 10 sekundi svakog dana . Stanite bosonogi na suvu zemlju ili beton dok gledate u sunce.

•Pijte cistu vodu bez fluorida ili filtrirajte vodu sa cesme povratnom osmozom. Najbolja je prirodna izvorska neflasirana voda. (Ostavite vodu na suncu nekoliko sati u providnim, bezbojnim, staklenim flasama da bi upila suncevu energiju. Ne ostavljajte je nocu napolju.)

•Vezbajte svakoga dana telesne vezbe i krecite se na svezem vazduhu.

•Izlazite se sto vise suncu (ne nosite naocare za sunce I ne koristite zastitne kreme).

•Izbegavajte fluorescentno svetlo.

•Disite duboko napolju na svezem vazduhu najmanje 20 minuta ujutru I uvece.

•Hodajte bosi najmanje 15 minuta dnevno. Provedite jedan sat dnevno u miru.

•Disati duboko na svezem vazduhu najmanje 20 minuta ujutru i uvece.

•Spavati izmedju 10 uvece i 2 ujutru, zato sto tada nase telo luci lekovite hormone. Pratite ritam sunca.

•Izbegavati gledanje televizije, filmova (izuzev selektiranih), kao I citanje novina. Pronadjite hobi koji vas ispunjava, citajte knjige, slikajte i slusajte relaksirajucu muziku.

•Izbegavajte komercijalne kozmeticke preparate-zameniti ih prirodnim.

•Ishrana treba da se sastoji od sirovog voca, povrca i zitarica, bez zivotinjskih produkata (meso, mleko, sir I jaja. Vidi Jelovnik)

•Ako jedete kuvano povrce, jedite dvostruko vise sirovo povrce.

•Izbegavajte industrijsku hranu, posebno supe ili zacine koji sadrze Mono Sodium Glutamat (koji se nalazi u skoro svakoj slanoj industijskoj hrani); upotrebljavati morsku so i prirodno bilje.

•Izbegavajte dijetalne produkte koji sadrze vestacke zasladjivace. Zamenite ih malteksom, medom i smedjim secerom.

•Izbegavajte alkohol, cigarete, kafu, crni caj, zvakace gume, hranu ili pica iz konzervi.

•Postepeno eliminisite sve lekove pod nadzorom vaseg lekara.

•Izbegavajte sinteticke vitamine.

•Zamenite vestacke sobne osvezivace prirodnim (lavanda).

•Izbegavajte upotrebu mobilnog telefona, koristeci slusalice i cuvajte telefon dalje od tela.

•Budite pozitivni, imajte osmeh uvek na licu, to ce pospesiti lucenje lekovitih hormona.

•Ne razmisljajte i ne govorite negativno o sebi ili drugima jer vasa podsvest prati vase misli. Ponasajte se kao da ste zdravi.

•Kad oprostimo, oslobadjamo se mrznje i ljutine koji uticu na lucenje negativnih hormona i ostecuju nase zdravlje. Oprastajuci drugima, mi pomazemo sebi.

•Cak i mentalne bolesti mogu da se lece sirovom biljnom hranom I suncem.

JELOVNIK (IDEALNA DIJETA) Bez zivotinjskih produkata

Dorucak: Gledanje u sunce. Svez sok I sveze voce; ne jesti kuvanu hranu ujutru, jer se telo cisti do oko podneva.
Rucak: Svez sok od sargarepe, salata od voca (banana, jabuka, smokve itd.) ili salata od povrca.
Vecera: Svez sok od sargarepe, velika salata od zelenog povrca (zelena salata, brokuli, spanac, karfiol, celer, sargarepa, etc.). Posle salate mozete pojesti kuvanu hranu (pecen krompir, integralni pirinac, bareno povrce, itd.). Kasnije u toku veceri mozete popiti casu ili dve organskog jabukovog soka ili parce voca.

Idealna dieta sadrzi 85% sirove hrane i 15% kuvane hrane. Kuvana hrana se preporucuje samo za veceru.

JELOVNIK (PRELAZNA DIJETA) Bez zivotinjskih produkata
Dorucak:Gledanje u sunce. Velika casa soka od pomorandze, sargarepe ili jabuka.
Presovane pahuljice od raznih zitarica, dodajte po jednu kasiku prethodno samlevenih lanenih, suncokretovih i bundevinih semenki kao i nekog suvog voca. Sipajte vodu preko mesavine uvece i ostavite preko noci. Jesti ujuitru za dorucak.
Voce. Domaci hleb od kukuruza ili heljde, namazati medom.
Rucak: Sveza salata od mesanog povrca. Corba od povrca (kuvana sa malo vode i na tihoj vatri) Velika casa soka od jabuka ili sargarepe. Peceni krompir. Sveze kuvano povrce.

Vecera: Jelovnik je isti kao za rucak.
Mozete jesti drugacije povrce I voce kao I razlicite metode pripremanja krompira i organskog integralnog pirinca.
Izmedju obroka mozete piti sveze vocne sokove, saku prethodno potopljenih preko noci, badema, oraha, semenki kao i povrce i voce.
Povremeno uzimajte mahunarke: azuki pasulj, boraniju, grasak. Ne kuvajte ih predugo. Ne stavljajte brasno u corbu od pasulja. Za bolji ukus koristite maslinovo ulje, morsku so i suvo povrce.
Kompletno iskljuciti iz ishrane: belo brasno i secer kao i njihove produkte, meso, ribu, jaja, mleko i sve vrste industijske i procesuirane hrane.

Pijte vodu bez fluorida.

nastavice se, sa prakticnim receptima….

Advertisements

Аутор: nedodjija

blog o zivotnim alternativama...

10 thoughts on “hranom do zdravlja…

  1. Pozdravljam, odlična tema 🙂

  2. Oduševljena sam tekstom, hvala ti (i sablažnjena činjenicama, otrovi su bukvalno u svemu 😦 )

    • molim, i drugi put, Baklavice….. samo bez otrova !
      🙂
      ali, salu na stranu…. nije bas tako crno – uvek moze da se nadje nacin da se iz opasne situacije izadje… to samo znaci da treba da preuzmemo vecu odgovornost za ono sto jedemo… i nismo bas toliko izlozeni kao sto se cini… ako odustanemo od nekih sitnica koje smatramo komforom – a realno nisu stvar komfora nego navike koja nam je nametnuta… ako ne zelimo da razmisljamo nego se snabdevamo tamo gde nam je receno da treba, onda nemamo bas mnogo izbora, ALI – jedno malo „ali“ njima srecu kvari…. prosiricemo pricu na aditive i zasladjivace, pa da vidis cuda… ali sve to otpada ako resis da to nije hrana i da to ne unosis u usta nikako… ne znam kako je tamo gde ti zivis, ali ovde recimo male mlekare nemaju para za silnu hemiju i antibiotike… (mada kroz koncentrat za ishranu zivotinja sigurno unose hormone rasta….) znaci od njih moze mleko i mlecni proizvodi da se koriste…. takodje ima porodica koje iz okolnih mesta donose mleko i sir… tu treba obratiti paznju na njihovu higijenu…. ali do zdravog mleka moze da se dodje (ja probala pa znam iz iskustva…) povrce moze takodje da se nadje a da nije tretirano – ali ne u supermarketima nego iz privatnih veza sa ljudima koji proizvode…
      ugovorila sam recimo sa jednim domacinstvom iz okoline Valjeva da mi skuvaju pekmez od svojih sljiva (madzarke, pre nego sto odu u rakiju…! ) a zenica se odusevila sto hocu da ga skuva bez secera, jer tako umanjuje troskove proizvodnje…. moze da se uradi, ali se treba potruditi da se ostvare direktne veze sa onima koji proizvode – za uzvrat dobijaju siguno trziste za svoju robu… ja sam tu saradnju pocela pre neke tri godine, kad je zenica kucala na vrata i nudila sir, a htela je u zemlju da propadne od stida sto to radi, ali je morala, jer je policija oterala a nije htela kofu sa sirom da vrati kuci…. kad mi je ponudila slatko od sumskih jagoda – prosto sam se raspametila…. glupavo sam je pitala „jel` od pravih?“ na sta me je ona zapanjeno pitala „a od kakvih drugih bi moglo da bude?“ …. spektar mogucnosti je ogroman, samo to treba shvatiti…
      znaci, izbora imamo – samo treba da preuzmemo odgovornost za izbor koji vrsimo – sa svim posledicama tog izbora….
      🙂
      a po pitanju da li svesno donosimo svoje odluke, mislim da vredi ovo procitati…

  3. Nekoliko godina se intenzivnije zanimam za to šta jedemo i pijemo, najviše zbog malog. Naravno da me je to uvuklo dublje u priče šta se dešava sa decom čiji organizam jače reaguje na sve to što trpaju u hranu, pa u priču steriliteta u porastu itd…..itd…… Šta mogu kupim domaće ili bar sa etiketom „bio“. Gomilu toga što volimo da jedemo trudim se da pravim sama čak i kad nisu sve namirnice 100% „čiste“ (najčešće je tu problem meso). Delimo se, očigledno, u dve struje: oni koji sležu ramenima i oni koji se polako vraćaju što prirodnijem. Povratak sebi.
    Zaintrigirala me priča nekadašnjih stanovnika Uskršnjeg ostrva. Hoćemo li svi završiti kao oni ili ćemo biti mudriji?

    • ispricaj nam pricu tih stnovnika….!

      • Postavilo se logično pitanje: šta se desilo sa stanovnicima ostrva. A ostrvo, osim poznatih statua – golo, pusto, bez krupnije vegetacije. Istraživanja su pokazala da je nekada bilo obraslo palmama, kao i ostala okolna ostrva, ali su ih stanovnici sekli, da bi pravili sebi konstrukcije skela u toku pravljenja statua. Praveći sve veće i veće statue, morali su da troše sve više palmi, dok nisu ostrvo sasvim ogolili. S nestankom vegetacije, nestali su i uslovi za njihovo preživljavanje. Medjutim, bez palmi nisu mogli ni da napuste ostrvo. Počeli su d aratuju medjusobno, u pokušaju da prežive, dok se nisu totalno uništili :-(.

        Opomena za nas? Zar ne liči naša planeta u odnosu na svemir na ovu priču? Imamo li dovoljno inteligencije da shvatimo opomenu?

      • Opomena Baklavice zaista….!

  4. Tekst je odličan i već se pridržavam po uputstvu. Želim vam sve najbolje i očekujem još sličnih postova. Biljana

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s