Nedodjija

blog o alternativama…

Noam Comski: deset upozorenja….

9 коментара

novi svetski poredak u principu ne krije sta radi….. samo ga mi ne shvatamo ozbiljno:

Десет упозорења Ноама Чомског

comski 3295 Десет упозорења Ноама Чомског

Њујорк – Јавност треба подстицати у прихватању просечности. Потребно је убедити људе да је пожељно бити глуп, вулгаран и неук.

 

УПОТРЕБА НЕВАЖНОГ

Пажњу јавности преусмеравати са важних проблема на неважне. Презапослити јавност поплавом небитних информација, да људи не би размишљали и стекли основна сазнања у разумевању света.

СТВАРАЊЕ ПРОБЛЕМА

Та метода се назива и „проблем-реаговање-решење“. Треба створити проблем, да би део јавности реаговао на њега. На пример: изазвати и преносити насиље са намером, да јавност лакше прихвати ограничавање слободе, економску кризу, или да би се оправдало рушење социјалне државе.

ЛОШЕ НА КАШИЧИЦУ

Да би јавност пристала на неку неприхватљиву меру, уводити је постепено, „на кашичицу“, месецима и годинама. Промене, које би могле да изазову отпор, ако би биле изведене нагло и у кратком временском року, биће спроведене политиком малих корака. Свет се тако временом мења, а да то не буди свест о променама.

РАЗБЛАЖАВАЊЕ НЕПОПУЛАРНОГ

Још један начин за припремање јавности на непопуларне промене је, да их се најављује много раније, унапред. Људи тако не осете одједном сву тежину промена, јер се претходно привикавају на саму идеју о промени. Сем тога и „заједничка нада у бољу будућност“ олакшава њихов прихват.

ДЕЧЈИ ЈЕЗИК ЗА ОДРАСЛЕ

Када се одраслима обраћамо као кад се говори деци, постижемо два корисна учинка: јавност потискује своју критичку свест и порука има снажније дејство на људе. Тај сугестивни механизам у великој мери се користи и приликом рекламирања.

КРАТКИ СПОЈ ЕМОЦИЈА

Злоупотреба емоција је класична техника, која се користи у изазивању кратког споја, приликом разумног просуђивања. Критичку свест замењују емотивни импулси (бес, страх, итд.) Употреба емотивног регистра омогућава приступ несвесном, па је касније могуће на том нивоу спровести идеје, жеље, бриге, бојазни или принуду, или пак изазвати одређена понашања.

НЕЗНАЊЕ ЗА СИРОМАШНЕ

Сиромашнијим слојевима треба онемогућити приступ механизмима разумевања манипулације њиховим пристанком. Квалитет образовања нижих друштвених слојева треба да буде што слабији или испод просека, да би понор између образовања виших и нижих слојева остао непремостив.

ВЕЛИЧАЊЕ ГЛУПОСТИ

Јавност треба подстицати у прихватању просечности. Потребно је убедити људе да је (ин, у моди), пожељно бити глуп, вулгаран и неук. Истовремено треба изазивати отпор према култури и науци.

УСАЂИВАЊЕ КРИВИЦЕ

Треба убедити сваког појединца да је само и искључиво он одговоран за сопствену несрећу, услед оскудног знања, ограничених способности, или недовољног труда. Тако несигуран и потцењен појединац, оптерећен осећајем кривице, одустаће од тражења правих узрока свог положаја и побуне против економског система.

ЗЛОУПОТРЕБА ЗНАЊА

Брз развој науке у последњих 50 година ствара растућу провалију између знања јавности и оних који га поседују и користе, владајуће елите. „Систем“, заслугом биологије, неуробиологије и практичне психологије, има приступ напредном знању о човеку и на физичком и на психичком плану.уп напредном знању о човеку и на физичком и на психичком плану.

ovo je na zalost – prosto, jednostavno i delotvorno ….!  pa pogledajte samo ljude oko sebe …!

izvor: Vaseljenska tv

Advertisements

Аутор: nedodjija

blog o zivotnim alternativama...

9 thoughts on “Noam Comski: deset upozorenja….

 1. ok..ajd da se slozim…nemoj se samo previse upustati u njegove teorije… tip preteruje gde se preterati moze..

  • Majo, slozili se mi ili ne….. ovo je ono sto oni vec decenijama rade i sprovode u delo…..
   secas se price o „kuvanoj zabi“…. ono: ako zabu ubacis u vrucu vodu – ona iskoci ! ali ako je stavis u toplu vodu i jaaako polako povecavas temperaturu vode…. zaba se prilagodjava, ne iskace i nema osecaj opasnosti…. na kraju ugine…… to je apatija ovog naroda koji trpi da mu je sve gore i gore… ali sve po malo, pa se ne oseca jaka potreba za reagovanjem….. a gde ce nas to odvesti… i to se vec vidi….

 2. Meni se čini da ima smisla što čovek kaže…
  I u nekim državama se to već odavno primenjuje…
  A vrlo lako možemo to povezati i sa našim prostorima…

  • Branko i na nama se to vec decenijama primenjuje !
   da sami vodimo svoj zivot, ne bi nam zemlja ovako izgledala…. ne bi nam ljudi bili u ovakvom stanju…. nekada smo se ponosili svojim obrazovnim sistemom – danas je to smejurija !
   medicinsko zbrinjavanje stanovnistva nam je kriminalizovano…. ovaj narod nam zlonamerno unistavaju…. a mi ne uspevamo da narod spasimo….

 3. Šta da kažem… gledam ja ljude oko sebe… 😕

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s