sagledavanje nase krize….

kod Beleznice sam nasla izuzetno interesantan teks od Borisa Malagurskog:

Крајње је време да се отргнемо од маштања о томе како ће нам ЕУ или САД помоћи да изградимо јаку и стабилну државу са високим животним стандардом. Збивања у Грчкој су нам показала колико је ЕУ немоћна да изађе на крај са проблемима у својој заједници, док САД своје проблеме решава тако што започне нови рат, уништава неку државу и народ који живи у њој и онда преузме контролу над том државом ради искориштавања ресурса. За сваки уложени долар у Србију, ми на овај или онај начин плаћамо десетоструко више. Али не можемо да се изолујемо, то је чињеница. Оно што можемо, међутим, је да се отворимо целом свету, а не само једној страни. Поготово не само оној страни која нам непрестано поставља ултиматуме и својеврсно кажњава Србију за неке догађаје још из прошлог века (па и пре тога). Морамо да се освестимо у каквом свету живимо и да заједно изградимо себи бољи живот, јер нам никада нико неће толико помоћи колико ми можемо сами себи.

Први корак је да се отарасимо система у којем тренутно живимо. Не лажимо се, ово што данас имамо у Србији није демократија, већ плутократија – облик олигархијске владавине у коме је власт централизована на узак број изузетно богатих људи. То не мора да значи да ликови које ми видимо у ТВ дневницима представљају реалну власт у Србији, али се свакако праћењем трага новца (У Америци постоји изрека „follow the money trail“) може доћи до оних који обликују наше животе. Не смемо дозволити да нам политичари преко медија описују како живимо и у каквом систему живимо – не живе они у истим околностима као и ми, те је њима свакако у интересу да очувају постојећи систем по сваку цену. Давно је речено да је најбољи роб онај који не зна да је роб, те заиста морамо да се замислимо у каквим условима живимо и зашто још увек нисмо подигли устанак против оних који онемогућавају да живимо слободно, да остварујемо своје снове без препрека попут чланства у политичкој партији, даноноћног рада за мале паре и многих других.

Народ мора поново да одлучује о својој судбини и дубоко верујем да је народна воља јача од силе моћника, били они домаћи или страни. Систем у држави мора да функционише тако да је већини добро, а не шачици при врху. Не желимо више да се систем бирања вођа народа базира на поверењу, односно да ми морамо да се надамо да ће одржати предизборна обећања. Желимо систем у којем мора да се одржи реч, или се по кратком поступку губи функција и све што долази с њом. Зашто нисмо спремни да размишљамо о томе шта је логично, већ радо прихватамо нелогичности под изговорима да је „тако код других“ или да је „тако увек било“? Видели смо које су катастрофалне последице лошег вођења економије у другим државама. А ми још увек имамо романтичну визију запада из црно-белих холивудских филмова. Неће бити помоћи са стране, зато је кључно питање: Ко је спреман да се супротстави даљем уништавању и обезвређивању свега што постоји у Србији, лошем политичком путу зависности од туђе милости и медијском лоботомирању маса зарад јефтине забаве и продужавања апатије? На то морамо да смо спремни сви.

evo sta se stvarno desava u Grckoj:

a prevod je ovde :

vrlo je poucno, a ako ne zelimo bas sve lekcije da naucino na tezi nacin (po sopstvenim ledjima)…. bolje je da brrrrzo ucimo !

Grci su shvatili da su okupirani i spolja i iznutra….  jesmo li i mi to shvatili …?

PS  Grci se brane…. Englezi zapalise London…..  a njih niko ne naziva huliganima…?!

2 thoughts on “sagledavanje nase krize….

 1. Kriza nijer samo naša, ona je opšta, ljudska.
  Osnov, kako se to kaže u difoltu,svakom od nas, bi trebalo da odzvanja samo jedna osnovna ljudska vrednost a ona glasi: “ MOJE PRAVO NESME DA UGROZI VAŠE PRAVO“
  bez obzira na boju kože, veroiospovest i neznam šta još ima od svegas onog što nas svako trenutno uslovljava, ograničavam, sputava i ugrožava. Znam, pouzdano da najviše mi sami sebe uslovljavamo, organičavamo, sputavamo i ugrožavamo.
  Tad, povratno i od bilo kog iz mog okruženja imam i doživljavam isto to od bilo kog sunarodnika iz mog okruženja, sredine; “ Njegovo pravo ne ugrožava moje pravo“!
  Skrećem vam pažnju na ruskog akademika “ Vladimir Alekssejevič Istarhov“!
  Kad na internetu ukucate ovo ime na njegovom sajtu u elektronskom obliku u celosti ima njegova knjiga pod naslovom “ UDARAC RUSKIH BOGOVA“
  Čitao sam je nekoliko puta a sad u zadnjem čitanju kad naiđem na reč Ruski naroid, ja čitam Srpski narod, kad naiđem na reč Rusija, ja čitam Srbija.
  Tad ne može da se objasni rečima kakav doživljaj doživljavam, buđenje.
  pozz. DRAGANešković

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s