Nedodjija

blog o alternativama…

da li se raspada SAD…?

3 коментара

u Novoj srpskoj politickoj misli sam naisla na rasravu o mogucem raspadu Amerike….

Руски академик Игор Панарин најавио је још 1998. крах најмоћније западне силе. Његово предсказање се није остварило, упркос проблемима у којима се свет затекао.

Распад Сједињених Америчких Држава на више независних република је неминован!

Тако је још 1998. предвидео Игор Панарин, руски академик, геополитичар, психолог и економиста. Он је чак одредио и годину тог распада – 2010. Како видимо, најмоћнија сила запада, упркос већим и мањим проблемима, још увек опстаје.

Скори долазак Панарина у Београд, као учесника 7. Конференције брендова, био је сасвим добра прилика да га упитамо: где је погрешио, и зашто се његова прогноза није испунила.

Господине Панарин, да ли сте погрешили Ви, или су Американци схватили озбиљност ситуације у којој се налазе?

Тачно, на једној међународној конференцији у Линцу 1998. најавио сам могућност распада САД. То је била хипотеза. И заиста, САД су 2008. ушле у период системске кризе. Моји ставови су добили посебан публицитет после интервјуа за „Волстрит џорнал” и Си-Ен-Ен крајем те године. Многи тамошњи аналитичари су веома озбиљно схватили те прогнозе и покушали ситуацију у земљи да учине сношљивијом.

Такође тачно, 2010. се није десио колапс долара, иако је таква вероватноћа у јесен 2009. била више од 50 процената.

Вероватно сам направио грешку у времену, али тренд је правилно идентификован. Данас, од 50 ​​америчких савезних држава, само Тексас нема буџетски дефицит. Око 20 држава су усвојиле декларацију о суверенитету. Пре неколико дана у Јути су увели златни и сребрени новац. То је почетак реалног процеса колапса доларске пирамиде. У пролеће 2011, масовни антивладини скупови одржани су у свих 50 држава.

Да ли је могућност распада САД нешто што прети само тој земљи, или у свему видите глобални процес који би требало да захвати и друге велике земље, пре свега Русију?

Колапс Америке био би веома опасан, и за свет, и за Русију. Уосталом, америчке војне базе смештене су у 130 земаља, па и уз границе моје земље. Американци поседују нуклеарно оружје. А губитак контроле и хаос у САД могао би да проузрокује ломове широм планете. Свету не треба колапс САД, него њен препород – потребна нам је, такозвана, друга америчка револуција.

Русија је ушла у предизборну годину. У децембру ће бити одржани парламентарни избори, а у марту 2012. председнички. Да ли у том смислу предвиђате неко изненађење?

Верујем да ће у децембру победити политичке снаге са Владимиром Путином на челу. Стварање Сверуског народног фронта – корак је у правом смеру. Данас је више од 400 организација укључено у фронт Путина. Што се тиче председничких избора, главни кандидати ће се знати тек у октобру.

Највиши руски политички врх свео се на два човека: председника Дмитрија Медведева и премијера Владимира Путина. Колико то може да утиче на даљи развој политичког живота у вашој земљи?

Уверен сам да овај тандем ради стабилно и да је стратегија Русије, развијена у пролеће 2008, политички исправна. То је, уосталом, доказано у августу 2008, током петодневног рата на Кавказу (руско-грузијски сукоб у вези са Абхазијом и Јужном Осетијом). Било је, наравно, и неспоразума, али они су били тактичке природе.

Свет се геополитички све брже мења. Јављају се нове економске и војне силе. Шта бисмо на том плану могли да очекујемо?

Веома ми је драго што ћу као гост 7. Конференције брендова, 9. јуна у Београду, представити своје виђење света после кризе у коју смо упали. Мислим да ће акутна фаза те кризе бити окончана децембра 2012.

Мислим, такође, да би улога Уједињених нација, као најуниверзалније међународне организације, требало после свега да буде ојачана. Верујем и да ће у будућности главни центар за глобалне економске и политичке одлуке бити БРИКС (група држава: Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка). Али уз још неколико кључних чланова – Аргентину и Мексико, на пример.

Ако на изборима у САД 2012. победи Рон Пол, републикански конгресмен из Тексаса и, како га многи називају, „интелектуални отац” покрета „Чајанка” („Теа партy”),НАТО ће до 2015. престати да постоји, уследиће повлачење америчких трупа из Немачке, Авганистана и Ирака. САД ће се постепено преобратити у регионалну силу.

У свету ће до 2020. бити створена три моћна политичка центра: велика Кина, Русија, уједињена са евроазијским земљама, и – ЕУ. Постојаће три главне валуте – јуан, рубља и евро. Крах долара је неизбежан. Али, неопходно је да се прелаз на регионалне валуте обави постепено и плански.

Исламски свет све активније учествује у међународним односима. Шта, у том смислу, можемо да очекујемо на позитивном плану, а шта на негативном?

Муслиманске земље нису, и мало је вероватно да ће бити – јединствене. Британска империја је створила глобални механизам за поделе у исламском свету и коришћење тих подела за сопствене геополитичке и економске циљеве. То искуство данас активно користе транснационалне корпорације. Немогуће је не приметити раст и активност муслиманских земаља. Али, за сада, не постоји јасан идеолошки и духовни вођа који би могао да уједини и води муслиманске народе.

Наравно, постоји Организација исламске конференције која окупља 57 земаља са популацијом од 1,2 милијарде људи, али њен утицај на међународне односе је мали. На пример, у решавању сукоба на Блиском истоку ОИК нема никакву улогу. Слично је и са арапско-израелским сукобом.

Где је место Србије?

Србија је историјски и стратешки савезник православне Русије. Данас је, уосталом као и моја земља, у веома тешкој ситуацији, и ми морамо да будемо заједно. Русија може успешно да се развија само кроз реализацију сопствених геополитичких пројеката – интеграцију Евроазије у оквиру евроазијске уније у 2012. Русија би требало да буде језгро те интеграције и чувар њене традиционалне духовне вредности.

Такође, верујем да би Србија полако требало да улази у структуре Организације договора о колективној безбедности (ОДКБ), и до 2012. добије статуса посматрача. У том смислу, било би целисходно да се у Београду створи моћан информациони центар ОДКБ-а.

(Слободан Самарџија, Политика)

Advertisements

Аутор: nedodjija

blog o zivotnim alternativama...

3 thoughts on “da li se raspada SAD…?

  1. Volela bih da je čovek u pravu 🙂

  2. Slusam americku muziku, volim engleski jezik (vise naginjem britanskom akcentu nego americkom ali recimo da je to – to), verujem da svugde ima dobrog sveta pa i u dalekoj Americi, verujem i u postojanje pozitivnog oko nas, ali bih se ozbiljno zamislila nad recima ruskog akademika. Ne deluje kao SF, naprotiv. Vreme ce pokazati sta ce se desavati dalje, ali je cinjenica da se vec mnogo toga desava i da vecina ne blista od pozitivnosti.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s