Srbski zakonik iz 8. veka stare ere !

Човек може да не зна, иако незнање никог не оправдава, али, када му се покаже и прикаже, а он и даље неће да зна, онда – или је луд или покварен. Све док им нисмо дали непобитне доказе могли смо да на њихово понашање гледамо кроз прсте. Али после свега овога, они који и даље хуле на свој народ верглајући којекакву непријатељску пропаганду, њима је место на стубу срама!

na sajtu Serbiana sam nasla zanimljive podatke:

У граду Сирбину, како га назива Страбон и како се стварно звао, а Грци су га прекрстили у Ксантос, у покрајини Лици, Мала Азија, нађен је уклесан на великом камену србски законик из осмог века пре Христа. Законик је уклесан на србском језику и на србици, тако да се може без много труда читати.

У Лици малоазиској (Људеји) Александар Велики је затекао једно посебно стање. У градовима Лике, који су били бројни, није било персиских посада. Иако је Лика била укључена у Персијску царевину од времена Кира Великог, она је задржала своје посебно уређење и своје старе законе. Имали су савез од 23 града, међу којима је град Сирбин (данашњи Ксантос) био престоница и највећи од градова . Личани су најпре били познати под именом Солими, а затим као Термили по једном делу Крићана, које је Сарпедон довео са Крита и населио у Лици . Сарпедон је основао и град Милет као насеобину критског града Милета .

Стари Законик лички, који је био уклесан у каменом обелиску у граду Сирбину, потиче из VIII века пре Христа, нађен је и био је на сербо-рашком језику и писму. Изглед овог споменика, гледано са северне стране, приказан је на слици 1, а на сликама 3. до 6. су детаљније приказане западна, јужна и источна страна. Ликијске текстове је сакупио крајем XIX века аустријски професор Ернст Калинка. Тумачење текста грчким и другим језицима није дало резултат, а прочитан је у целости од стране Светислава Билбије, уз тумачење древног србског језика и писма из Лидије и Ликије. Билбија је најпре протумачио и објавио своје дешифровање текста са северне стране споменика, према препису Ернста Калинке (стр. 44 наведене Калинкине књиге, приказан овде на слици 2, са 34 исказа које је Билбија гласовно протумачио као запис фонетским писмом, а протумачио га је помоћу сличности са србским језиком.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Светислав Билбија је текст са северне стране споменика у Сирбину назвао „Порука Србима урезана у обелиск у престоници Лике – Ликије пре 2600 – 2800 година“, а касније је протумачио читљиве делове записа и са других страна. Taj радни материјал је објављен у зборнику „Catena Mundi“, под насловом „Обелиск из Ксантоса – Камена књига закона и обичаја старих Срба“, где су искази приказани у облику одредби законика, које су груписане према темама које обрађују, уз ознаку стране споменика и броја реда за сваку од одредби.

Комплетан текст овог споменика сербо-рашке писмености азијске Ликије и древног сербо-рашког законика, који садржи 232 одредбе, уобличио је и допунио коментарима проф. Радомир Ђорђевић. Одредбе су сврстане у 16 група, према своме садржају, а свака од њих носи ознаку стране света и реда на обелиску. Те групе (главе Законика) су: (1) О управљању државом – задатак државе; (2) Хуманитарне дужности државе; (3) Слобода занимања и рада; (4) Обичаји и закони; (5) Избор и особине вође; (6) Дужности бораца; (7) О непријатељу и његовом чињењу; (8) Мудре изреке и савети; (9) Савети предака пољоделцима; (10) Савети копачима златне руде; (11) Лекарски савети; (12) Кривична дела, поступак и казне; (13) Васпитање деце; (14) О храни и њеној припреми; (15) О храни и како се хранити; (16) Уклесано треба читати, памтити, вршити.

Ради стицања утиска о садржају законика са обелиска у Сирбину, навешћемо овде појединачно само неке од одредби (оне носе Билбијине ознаке стране и реда).

Тако у делу названом „О управљању државом; задатак државе“ стоји:

З-10   о yправљањy овђе међама – границама државе завјет ту створити, ослањати се на стотине бораца, ови се нужно хоће – требају….

С-7   држава има задатак позивати на оружану узбуну кроз цијели живот, зла која кебају вребају), она укеба така зла

Ј-55  народу треба рећи да овђе стављени чувари штите тврђаву и који јој овђе припадају

И-56 ко овђе дирне у народ, ко обара обичаје, блати, које шибајтe y затвору

С-51 све је дато тој ложи, има дружину када треба торњевима, знају одмах да нађу чуваре који знају штитити, бранити је

И-57 такве који руше имовину, спријечити, чега ради их гонити, те ако се докаже, тога објесити, да одјекне да се сазна

Ј-53  крв насуту зазидаше, ко овђе говори у ругалицама, овима ту суђење да се има

C-52  ту хоће се одређена снага да је одржи, ако потрошена буде, жера да изије ту коју купују Међани

С-60  ми имамо велико оружје и начин да сломимо који се ставио да се довати овог мјеста, жртве оплакиваће послије народне пјеваније

У делу, названом  „Дужности бораца и њихове особине“, стоји:

С-44 Срби да се крве (да ратују) овђе за циме (врхове тврђаве), да спријече икоме они да оду, да надзиру потомке, нека силно жежу те који гледају да их узму

С-45 примјерно треба пазити као што су обичаји, закон, имати огњиште, ко оца и матер, стари гробови да се поштују

И-1   у боју издаја, она једе потомке, кроз цијели живот прошлост стрши…

И-12 да (нека) људи копљаници, када су у боју, заштите оне заробљене туђинце које нађу покорене…

У делу, названом „Особине вође и његов избор“, стоји:

И-53  предање је предака, у кући које мушкарац, он господари, и тако да остане

З-15 да јест домаћин кога годинама познају, вале и траже да он правду примјењује

С-45  примјерно треба пазити као што су обичаји, закон, имати огњиште, ко оца и матер, стари гробови да се поштују

У делу, названом  „Кривична дела, поступак и казне“ стоји:

И-17 ухапшени треба да се користи обичајем да учињену кривицу ублажи закон…

З-32 народу истинит глас да оде, да се огласи поштени, а да су ухваћени силом закона стрпани у затвор

У делу, названом  „Уклесано треба читати, памтити, вршити“ стоји:

И-63 нека уче читати таблице отаца, од врха до дна, да виде њихову суштину, да запамте као такву

КАД КАМЕН ГОВОРИ – ДИСКУСИЈЕ НЕМА

Са ова три приказа: камен Розета, натпис са Крита, Законик из Сирбина, нисмо исцрпли још све материјалне доказе у прилог старе србске историје, има их још подоста. Али, за сваког нормалног човека, и ово је сасвим доста.

Ово је „корпус деликти“, ово су документи који су попут парног ваљка сатрли све фалсификате такозване бечко-берлинске ватиканске школе. Имају ли још образа ти наши бедни нордисти да се појаве пред србским народом?

Човек може да не зна, иако незнање никог не оправдава, али, када му се покаже и прикаже, а он и даље неће да зна, онда – или је луд или покварен. Све док им нисмо дали непобитне доказе могли смо да на њихово понашање гледамо кроз прсте. Али после свега овога, они који и даље хуле на свој народ верглајући којекакву непријатељску пропаганду, њима је место на стубу срама!

Јован И. Деретић

izvore mozete naci na Dereticevom sajtu.

21 thoughts on “Srbski zakonik iz 8. veka stare ere !

 1. Interesantno pa i uzbudljivo. Zapis izražava stav o obavezi čuvanja granica i imovine, pravdi, poštenju, efikasnosti kažnjavanja .. pa bi takvi stavovi mogli i danas kod nas da se primene, kada bi imao ko da ih primeni.
  Posebno mi se sviđa sledeći stav :“ ko ovde dirne narod, ko obara običaje, blati, šibajte u zatvoru.“. U savremenim uslovima, to su mnogi zaboravili .

  1. ono sto mene fascinira je da su ti zakoni pisani srbicom…!
   Deretic kaze takodje da je jedan od zapisa na kamenu iz Rosete – u stvari srbica … i da nije bilo nikakvih problema prevesti i povezati ga sa hijeroglifima…. francuz nije bio genijalan – bio je samo pismen… a mi to prosto ne znamo…
   eh, neznanje… famozno Galipolje… ja sam tek skoro ukapirala – kad mi je stariji sin trazio objasnjenje sta se pominje u nekoj pesmi (savremena neka grupa)… kad sam cula kako izgovaraju rec „galipole“ – tek tada sam shvatila da govori o Galipolju i da oni ne znaju sta je „polje“ pa im treba prevoditi… iz nekog ludog razloga sam mislila da je rec „Galipolje“ prevedena na srpski, ne shvatajuci da se toponim tako zove tamo u Turskoj (valjda) i da oni ne znaju sta je polje… ali mi znamo… ako nije rec naseg porekla, zasto je razumemo….?
   ima takvih stvari mnogo…
   a glasam za to da se stavka koju si navela – ponovo usvoji u zakonik ove zemlje !

  1. dobro ti meni dosla !
   ako pogledas na blogu ima dosta toga sto sam od Deretica preuzela, a takodje sam ostavljala linkove ka you tube-u , sa desne strane ispod blogroll-a ima „zabranjena istorija srba“ … sve skupa vrlo je poucno !
   i Deretic tvrdi da su grcke statue starije od samih grka, a tvrdi i jos ponesto…. kaze 17 rimskih imperatora bilo naseg porekla, zna se sve sa imenima, imenima oba roditelja i mestom rodjenja….
   ima puuuno dokaznog materija, i treba vremena da se sve to istrazi i u knjihge preslozi, a jednu je pisao i ameri prihvatili njegove tvrdnje i prestali da lupaju gluposti na tv – a i zahvalili mu na informacijama!
   🙂

  1. dobro mi dosao, iako ne verujes…
   moram da ti priznam da sam i sama slusala Dereticeva razna predavanja vise od godinu dana pre nego sto sam pocela o tome drugima da govorim…. znam kako ti ovo zvuci, ali – imas vremena, a pogledaj i sledece, pa razmisli…. 🙂

  1. Miro, meni vise nego interesantna tema…. ako imas vremena, kod Deretica ima toga jos…. strahovito mi je neobicno sto nekome ide u korist da to od nas krije…. mnogo je posla sakriti ovakvu istoriju…. zasto ulazu toliki trud ….?

 2. Deretic lepo rece da su turcizmi kod nas u stvari srbizmi kod njih. Gledajuci serije primetila sam da Turci i Indijci kazu dusman. Procitah negde da i Persijanci kazu isto. Osnovu reci, odnosno pojam dusa imamo mi i Rusi, te ja svojom logikom zakljucih cija je rec. A vrlo je zanimljivo poslusati Slavisu Miljkovica i ne secam se imena one zene koja je uporedjivala sanskrit i srbicu ( mislim da NEDODJIJA zna, tj, da sam kod nje to i slusala)

 3. I jos bih nesto dodala. Zanimljivo je zapitati se o tom prvom stvaraocu slova i reci, O tome ko je odredjivao kako ce se nesto zvati. Da li je moguce da je takvo sto ljudski mozak smislio? Lako je sa jednog jezika uzimati i prepravljati, kako rade i Hrvati, ali smisliti…

 4. Fenomenalno,i verujem istinito,istinski jako ste me obradovali ,jel ovakvo nesto trazim vec dugo,kroz crkvene knjige sam zakljucio da smo mi ipak bozji narod,koji sledi i postuje boga kao i ostale narode i vere,kroz celu istoriju srbi su se samo branili nikada nisu osvajalai tudje i uvek su se sklanjali od drugih da nebi razgnjevili boga,koja to vera jos slavi svoje svece,dace bog snagu da se mi opet umnozimo i slozimo i da postavimo nekog pravog i pametnog coveka da vlada srbskim narodima,veliko hvala i pozdrav

  1. dobro dosao Dragane !
   nesto mislim da je prica o Srbima i nasem poreklu nesto sto ce tek izaci na videlo… ove podatke sam uzela od profesora Jovana Deretica, ali je njegov sajt na zalost ugasen…. osim njega u medjuvremenu ima dosta ljudi koji se bave nasom pravom istorijom, i mislim da ce tu mnogo neobicnih cinjenica izaci na svetlost dana….

 5. Деретић је само предпоследњи у низу.Поп Дукљанин,Сима Лукин,Милош С Милојевић,Олга Луковић Пјановић,Јован Деретић,и као шлаг на торту главни инжињер за генетику и ДНК анализу на Хардвард универзитету Анатолиј Кљосов.Треба споменути и остале попут Живанчевића,Слободана Јарчевића и других.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s